Allerhande verhalen doen de ronde over wat goed en niet goed is voor de batterij van je smartphone. Welke mag je geloven en welke zijn fabeltjes. We zochten het voor je uit:

1. “Nadat je smartphone een 100% opgeladen batterij heeft, moet je hem direct loskoppelen”

Jouw smartphone ingeplugd houden terwijl hij 100% opgeladen is zou slecht zijn voor de levensduur van de batterij. Want hij krijgt te lang stroom toegediend, waardoor hij als het ware 'lui' wordt. Als je dit te veel doet zou hij geen lading meer vast kunnen houden.

Klopt dit of niet?

Tegenwoordig zijn smartphones intelligent genoeg om wanneer de batterij 100% bereikt heeft geen stroom meer te vragen.
De meeste van de huidige generatie smartphones is zelfs zo intelligent, dat ze stroom vragen tot 80 %. Daarna wordt de vraag teruggeschroefd, tot hij 100% bereikt heeft.

2. “Laad je telefoon alleen op wanneer hij volledig leeg is”

Vroeger met de vorige generatie van batterijen zat hier nog een stuk waarheid in. Maar tegenwoordig beschikken alle smartphones over Lithium-ion batterijen.

Vroeger was er het concept van het 'geheugen effect'. Als je te vroeg start met het opladen dan denkt de telefoon dat hij op dat punt leeg is. Dus als je bijvoorbeeld op 50 % zou starten met opladen, denkt de telefoon de volgende keer op 50 % dat hij leeg is.

Het is nu echt wel een feit dat de huidige generatie batterijen - de lithium-ion - hier absoluut geen last van hebben.

3. "Door je telefoon op te laden gaat de batterij kapot"

Dit is wel degelijk de waarheid. Zelfs de huidige generatie batterijen verliezen kracht naargelang ze ouder worden. De hoeveelheid energie die ze kunnen opslaan slinkt met de tijd.
Dit heeft op zich wel meer te maken met hoe je jou smartphone gebruikt dan met hoe vaak je deze oplaadt.

Het gaat er om hoe vaak de batterij 100 procent leeg is geweest, maar dit hoeft niet in een keer.
Als je bijvoorbeeld je telefoon de ene dag 50 procent oplaadt en de volgende dag doe je hetzelfde. Dan telt dat als één keer. Dit heeft dus meer te maken met hoeveel u uw smartphone gebruikt dan hoe vaak u hem aan de oplader hangt.

Bron foto: Shutterstock