Er wordt vaak gesproken over start-up succes, maar er gaat slechts weinig aandacht naar start-ups die spectaculair falen. Nochtans zijn die verhalen net erg inspirerend en kunnen ze anderen helpen om dezelfde fouten te voorkomen. Op Quora werd onlangs de vraag gesteld welke start-up de grootste fuck-up ooit was. Het antwoord? NeXT, het bedrijf dat Steve Jobs in 1985 oprichtte, is voor velen hét voorbeeld van een gigantische start-up fuck-up. Hier waarom: 

De spectaculairste start-up fuck-up aller tijden?

Steve Jobs werd in 1985 uit Apple ontslagen nadat de Raad van Bestuur het vertrouwen in hem had verloren. Jobs was verbitterd en richtte datzelfde jaar opnieuw een nieuw computerbedrijf op: NeXT (nvdr. hij richtte in datzelfde jaar ook Pixar op), dat Apple in 1997 zou overnemen. In 1993 trok NeXT zich terug uit de hardwaremarkt en op 7 februari 1997 werd het bedrijf overgenomen door Apple. Het Apple management werd namelijk grotendeels vervangen door het NeXT management. 

Ondanks dat het personage van Steve Jobs als CEO van Apple uitgroeide tot een synoniem voor succes, bleek dat zijn start-up NeXT allesbehalve succesvol was. Meer zelfs, NeXT wordt door velen als een van de meest spectaculaire start-up fuck-ups aller tijden beschouwd. En wel voor deze 5 redenen:

1. Steve Jobs spendeerde 100.000 dollar aan het logo

Steve Jobs keek niet naar een kost meer of minder. Hij telde in 1985 een gigantische som van 100.000 dollar neer voor het design van het logo. Het logo werd ontworpen door ontwerper Paul Rand, die ook de logo's van IBM, UPS, Enron, Morningstar, Inc., Westinghouse en ABC op zijn conto heeft staan. De absurde prijs van het NeXT logo gold volgens criticasters als hét bewijs dat NeXT (en Steve Jobs) geld door ramen en deuren smeet. Wat natuurlijk nefast was voor het imago van het bedrijf

2. NeXT bouwde fantastische apparaten, maar die waren veel te duur

Tijdens zijn bestaan bracht NeXT twee computerwerkstations op de markt: de NeXTcube en de NeXTstation. Beide systemen waren gericht op de hoger onderwijsmarkt en de zakelijke markt. De NeXTcube kostte maar liefst 10.000 dollar. Als je deze prijs zou doortrekken naar vandaag, dan zou die maar liefst 18.113 dollar kosten. Geen wonder dat er amper toestellen werden verkocht. 

3. Steve Jobs kon van NeXT een gigantisch succes maken, maar zijn temperament gooide roet in het eten

Het besturingssystteem voor NeXT was zonder meer fantastisch. Het heette NextStep en is vandaag nog steeds hét fundament van de Mac-computers anno vandaag.

De kwaliteit van NextStep was IBM niet ontgaan: die prefereerde NextStep boven Windows als besturingssyteem voor haar computers. Deze deal zou Steve Jobs in één klap als de rijkste man ter wereld gemaakt hebben. Naar verluidt zou Jobs' beruchte arrogantie ervoor gezorgd hebben dat de deal in het water viel. 

4. De machines die de computers maakten, hadden niet de juiste kleur

De machines die NeXT bouwde, hadden niet de juiste kleur. Steve Jobs wou dat ook de machines in de fabriek een designverandering ondergingen en gaf hen een groenachtige kleur. Het kostte een pak geld en zorgde ervoor dat de NeXT computers later op de markt kwamen dan gepland. 

5. Toen Steve Jobs NeXT oprichtte, beschikte hij over een kapitaal waar Bill Gates enkel over kon dromen

Ondanks het feit dat Steve Jobs een pak geld had nadat hij Apple verliet, groeide Bill Gates snel uit tot een van de rijkste mensen ter wereld. Windows werd immers de standaard in softwareland, nadat Jobs de deal met IBM had afgewezen. Het gevolg: NeXT ging zo goed als bankroet. 

Ondanks dat NeXT een gigantische misstap bleek te zijn, draaide het toch fantastisch uit voor Jobs. Dankzij de lessen die hij leerde uit de mislukking van NeXT kon Steve het fundament leggen voor het latere succes van Apple. Hij lanceerde producten die de wereld hebben veranderd. 

Dé les die je uit dit verhaal kan trekken? Falen is niet zo erg als je denkt. :)

bron: Quora / Wikipedia