Ons land kreeg er het afgelopen jaar 306.341 nieuwe domeinnamen bij. Het aantal .be-sites met een webshop is op een jaar tijd verdubbeld.

Het totaal aantal domeinnamen steeg het afgelopen jaar van 1.219.935 tot 1.346.772. dat is een netto groei van 10,40 procent. Niet slecht, maar wel een fractie minder dan de 10,74 procent uit 2011.

 

Procedures verstrengen, niet in praktijk

Recent gingen er in de politiek stemmen op om de procedure voor registraties te verstrengen en Niet-Europeanen de toegang te ontzeggen. Dit om registraties uit malafide landen te voorkomen. Maar volgens Du Bois gaat het in praktijk om 3000-4000 domeinnamen in totaal, een fractie van de 1,34 miljoen Belgische domeinnamen.

Stijging gemakkelijk te verklaren

Wel zag de organisatie in maart een opvallende stijging van het aantal registraties en dat had een minder goede reden. “We hebben toen een malafide registrar betrapt en nadien uit het systeem gegooid” zegt Du Bois. “Van daaruit werden duizenden domeinnamen geregistreerd. Deze werden gebruikt om spam te verzenden, maar zijn intussen ook weer geschrapt.”