Belgische tech start-ups zijn de laatste maanden erg succesvol in het ophalen van geld bij investeerders. Dat blijkt uit een onderzoek van start-up specialist Omar Mohout. België duikt voor het eerst op in de Europese top 5. 

België op 5de plaats in Europa

Met 8 investeringen in tech start-ups in januari prijkt België momenteel op de vijfde plaats in Europa. Daarmee doet ons land het beter dan Nederland (2 deals), Italië (2), Denemarken (5) en Finland (4).

"België verwacht je normaal niet in de top vijf van de ranglijst. Nu gaan alleen de heel groten zoals het Verenigd Koningrijk ons voor. Verrassend. Als die trend zich doorzet, worden we een subtopper inzake venture capital in Europa", zegt Omar Mohout aan De Standaard. 

Bescheiden blijven

De Europese start-up ranglijst is gebaseerd op typische tech-startups die minstens 1 miljoen euro ophaalden. "Biotechnologie en lifesciences, waar België traditioneel sterk in scoort, zitten niet in de cijfers. Dat blijft een andere categorie dan techbedrijven die je snel kunt opschalen", zegt Mohout.

In 2015 haalden 44 Belgische tech start-ups minstens één miljoen euro op. Tijdens 2014 haalden Belgische techbedrijven samen zo'n 100 miljoen euro op, in 2015 was dat 232 miljoen euro. 

"Toch moeten we bescheiden blijven. Een bedrag van 232 miljoen is wat een bedrijf in Silicon Valley in zijn eentje  ophaalt", zegt Mohout.

Daarnaast worden Belgische start-ups ook financieel lager gewaardeerd dan dat in de VS het geval is.

Dat is volgens Frank Maene van de Belgische investeringsmaatschappij Volta Ventures makkelijk te verklaren. "De kosten van ondernemen en leven zijn in Silicon Valley veel hoger. Een doorsnee-ingenieur kost 120.000 dollar per jaar, een eenkamerappartement 4.000 dollar huur per maand, deeltijdse kinderopvang 1.000 dollar per maand, en ga zo maar door."

De Europese en Belgische investeringsranglijst kan je hier raadplegen. 

bron: De Standaard