Adobe heeft de beschikbaarheid van Adobe® Photoshop® Lightroom® 5 voor Mac OS en Windows aangekondigd. Het product is beschikbaar als individueel pakket of als onderdeel van Adobe Creative Cloud™.

Zowel voor semi-professionele als professionele fotografen

Lightroom 5 is ontwikkeld om het werk van zowel semi-professionele als professionele fotografen te vereenvoudigen, door belangrijke fotobewerkingsmogelijkheden en geavanceerde workflows toe te voegen.

Lightroom 5 werd in eerste instantie geïntroduceerd als gratis, publieke Bèta in april 2013. “Lightroom is verder ontwikkeld naar aanleiding van verzoeken van Adobe’s klanten. Deze feedback zorgt voor een verbetering bij elke nieuwe versie”, zegt Winston Hendrickson, vice president of digital imaging products bij Adobe.

“De markt van digitale fotografie ontwikkelt zich snel. Lightroom past zich daarop aan en is daarom de beste oplossing voor fotografen en gepassioneerde hobbyisten om het beste uit hun digitale foto’s te halen.”

Nieuwe features

Lightroom 5 voegt krachtige nieuwe bewerkingstools toe om fotografen te ondersteunen bij het snel creëren van betere afbeeldingen.

  • De Advanced Healing Brush maakt het mogelijk om met de precisie van een fijne kwast onbedoelde oneffenheden met lastige vormen bij te werken, zoals stofdeeltjes en spetters.
  • De Upright tool analyseert elke afbeelding om objecten automatisch recht te kunnen zetten, zoals gebouwen en een scheve horizon. Radial Gradients biedt gebruikers de mogelijkheid om bepaalde onderdelen van de foto er uit te laten springen door off-center en meerdere vignetten toe te passen in een afbeelding.
  • Lightroom 5 biedt tevens uitgebreide deel- en publicatiemogelijkheden. Met nieuwe videopresentatiemogelijkheden kunnen gebruikers foto’s, videoclips en muziek combineren in een creatieve HD-diashow die op bijna elk device bekeken kan worden.
  • De updates binnen de Book-module maken het mogelijk om fotoboeken te creëren, te personaliseren en te printen vanuit kant en klare templates die eenvoudig te gebruiken zijn alsook zelf te creëren templates.
  • Smart Previews zijn ook nieuw in Lightroom 5. Hiermee kunnen fotografen offline hun afbeeldingen aanpassingen, waardoor het niet nodig is om het volledige portfolio met originele foto’s beschikbaar te hebben. De aanpassingen en veranderingen aan metadata binnen Smart Preview-bestanden worden automatisch doorgevoerd in de originele bestanden wanneer er weer verbinding gemaakt wordt met het netwerk.

Prijzen en beschikbaarheid

Adobe Photoshop Lightroom 5 is onmiddellijk beschikbaar als download voor Adobe Creative Cloud-leden.

  • De standalone software is beschikbaar via Adobe.com en aangesloten retailers voor een prijs van €129,15. De upgrade kost €72,57.
  • Gedetailleerde informatie over product features, upgrade beleid, prijzen en talen is te vinden op www.adobe.com/go/lightroom.