Bron foto: Shutterstock

Stad Antwerpen heeft vandaag beslist dat de vestigingstaks af te schaffen voor ondernemingen met een oppervlakte kleiner dan 50m2. Nu betaalt elke onderneming, zelfstandige of vrije beroeper in Antwerpen jaarlijks een belasting op de vestigingen, maar dat valt nu weg voor kleine ondernemingen. Zo’n 25.000 zelfstandigen en vrije beroepers kunnen van deze afschaffing profiteren.

Elke onderneming, zelfstandige of vrije beroeper in Antwerpen betaalt jaarlijks een vestigingstaks. Die wordt bepaald op basis van de oppervlakte van de vestiging en bedraagt minimaal 200 euro. In een eerste fase heeft het college nu beslist dat ondernemingen met een vestiging tot 50m2 deze vestigingstaks niet moeten betalen.

Ondernemers meer dan welkom

Schepen Claude Marinower vertelde daarover het volgende: “Het betalen van de vestigingstaks brengt te veel administratieve last mee voor ondernemers. Dat pakken we dus aan. We geven hiermee duidelijk signaal aan ondernemers: Jullie zijn welkom in onze stad.

Met die maatregel wil Antwerpen zich profileren als dé start-up stad van Vlaanderen. Vorige week onthulde Gent nog de ‘Startersfabriek’ om starters het gemakkelijker te maken. Kortom, iedere stad lijkt wel de Vlaamse Silicon Valley te willen worden. En die wedloop komt vooral jonge start-ups ten goede.

Wat denk jij over de afschaffing van de vestigingstaks?