Apple heeft een opvolger voor OS X Mavericks geïntroduceerd op de WWDC conferentie in San Francisco. De nieuwe versie van OS X krijgt de naam Yosemite, een nationaal park in de Verenigde Staten. Yosemite krijgt net zoals iOS 7 een flinke designverandering. Apple toonde ook een preview van iOS 8 met als belangrijkste nieuwe features: HealthKit, Family Sharing & TextEdit.

OS X Yosemite

Mac OS krijgt net zoals iOS 7 een vlak design gekregen. De Finder-vensters in OS X Yosemite krijgen nu een doorschijnend effect. Ook het notification centre werd flink onder handen genomen. Zo krijg je vanaf nu een overzicht van je agenda items, takenlijst & weer-updates te zien vanuit het notificatie centrum. Je kan ook zelf widgets toevoegen om het notifatie centrum te personaliseren.

Spotlight

Spotlight onderging ook een flinke verandering. Zo krijg je nu een zoekbar te zien in het midden van je scherm in plaats van de rechterbovenhoek en werden de zoekresultaten uitgebreid met wikipedia resultaten. Vanuit Spotlight kan je makkelijker apps en bestanden openen. Er zit ook een convertor ingebouwd waardoor je makkelijk gewichts- of afstanden kan vergelijken in verschillende maten en gewichten.

iCloud Drive

Apple gaat ook de concurrentie aan met Dropbox. Zo introduceerde Apple’s software guru Craig Federighi iCloud Drive. De dienst synchroniseert bestanden tussen verschillende macs, PC’s en iOS devices net zoals Dropbox.

Mail Drop

Apple wil het probleem oplossen waarmee heel wat emailgebruikers te maken krijgen: een overvolle mailbox. Daarom heeft het Mail Drop geïntroduceerd, een technologie die attachements uploadt naar de cloud, die kunnen gedownload worden door de ontvanger.

Handoff

Apple heeft ook een update doorgevoerd aan Airdrop genaamd Handoff. Hierdoor kan je makkelijk switchen van devices en je werk verderzetten op ieder toestel. Zo kan je een mail starten op je iPhone en de mail afwerken op je Mac.

Berichten

Een van de meest handige nieuwe features van Yosemite is ongetwijfeld de vernieuwde berichten-app. Vroeger kon je enkel sms-berichten ontvangen van andere iOS-devices, nu kan je ook berichten ontvangen van je contacten die geen iOS device hebben.

Ook telefoongesprekken voeren en ontvangen is vanaf nu mogelijk op je Mac. Om dit punt te illustreren telefoneerde Apple-topman Craig Federighi met niemand minder dan Apple’s nieuwste werknemer Dr. Dre.

Yosemite is beschikbaar vanaf de herfst en wordt gratis. Voor het eerst gaat Apple ook een publieke beta introduceren voor wie Yosemite al vroeger wil uittesten. Hier kan je je daarvoor inschrijven.

iOS 8

Apple kondigde ook iOS 8 aan. Een van de nieuwe features zijn Interactive notifications. Hiermee kan je een actie ondernemen wanneer je een notificatie krijgt zonder je wat je aan het doen was te onderbreken. Je kan vanaf nu een actie rechtstreeks uitvoeren vanuit de notificatie zelf.

Mail

Ook Mail krijgt een een flinke update. Zo kan je vanaf nu je mails als ongelezen markeren of deleten aan de hand van een simpele swipe-beweging. Een ideetje dat Apple lijkt gestolen te hebben van de populaire iOS-app Mailbox http://www.mailboxapp.com/ (ook eigendom van Dropbox).

TextEdit

TextEdit is misschien wel een van dé killer features van iOS 8. Zo zal deze technologie je slimme suggesties doen terwijl je een bericht aan het typen bent. „Hierdoor kan je een pak sneller typen op je iOS toestel,” zegt Craig Federighi.

Berichten

Ook de berichten-app werd flink venieuwd. Vanaf nu kan je net zoals in WhatsApp, je locatie delen, of berichten inspreken via tap to talk. Je kan ook groepsconversaties gaan ‚muten’ als je teveel notificaties zou krijgen. Je kan ook erg makkelijk selfies of videos doorsturen vanuit de berichten-app.

HealthKit

Apple heeft ook de langverwachte dienst HealthKit voorgesteld. HealthKit wordt een notificatie centrum van alle gezondheid-apps. Zo kan je de gegevens van je FitBit of Nike Fuelband toevoegen aan de Health-app, die alle data van dergelijke toestellen centraliseert. Ook tal van andere gezondheid-apps kunnen data naar HealthKit sturen.

Family Sharing

Apple introduceert ook Family Sharing in iOS 8. Hiermee wil Apple het makkelijk maken voor gezinnen om content met elkaar te delen. Content zoals foto’s, muziek, filmpjes & apps kunnen nu gedeeld worden met je gezin (tot maximaal 6 personen). Alles wat je familie of gezin heeft gekocht in de iTunes Store (met dezelfde kredietkaart) kan nu gegroepeerd & toegankelijk gemaakt worden in één content hub.

Foto’s

Apple heeft ook een flinke vernieuwing doorgevoerd aan de foto’s op iOS 8. Zo wil Apple het mogelijk maken om elke foto die op aparte devices gemaakt werden te centraliseren in de cloud. Foto’s die bewerkt werden op 1 toestel, kunnen via de cloud synchroniseren naar alle iOS-apparaten in je bezit. De foto’s zullen ook synchroniseren met je Mac of Windows PC.

Domotica

Apple heef ook Home Kit toegevoegd aan iOS 8. Met secured pairing kan je aan de hand van je iPhone domotica toestellen gaan bedienen.

Verder introduceerde Apple ook vernieuwingen zoals Extenties en opent het Touch ID voor applicaties van derden. Apple heeft een beveiliging ingebouwd in een dedicated chip in het iOS-device. „Hierdoor zijn jouw vingerafdrukken compleet beveiligd,” zegt Craig Federighi.

iOS 8 maakt het ook mogelijk om flink verbeterde 3D animaties te vertonen op iOS 8. Hierdoor kunnen grafische effecten die enkel mogelijk waren op consoles nu ook op iOS-devices afgespeeld worden.

Vernieuwingen voor Developers

iOS 8 is ook voor software ontwikkelaars een vernieuwing. Zo zal Apple een aantal nieuwe features introduceren in de App Store. Een nieuwe Explore-functie, trending topics & een verbeterde search functie moet ontwikkelaars helpen om hun apps meer in de kijker te zetten voor consumenten.

Ook Apps-bundles, een compilatie van verschillende apps in één pakket, vinden hun weg naar de App Store. App Previews komen er ook aan, waar developers video’s kunnen tonen van hun app om gebruikers sneller te overtuigen.

iOS 8 & OS X Yosemite zijn beschikbaar vanaf de herfst en zijn beiden gratis.  De volledige keynote kan je hier bekijken

Meer info: apple.com