Ook Belgacom en Microsoft werken opnieuw samen met Child Focus aan een sensibiliseringscampagne rond veiliger internet. Op 11 februari, de internationale “Safer Internet Day”, gaan 142 vrijwilligers langs in 287 klaslokalen. Zij zullen er meer dan 6000 leerlingen in 128 Belgische scholen inlichten over hoe ze veiliger met het internet kunnen omgaan.

Enorme interesse van scholen

Vandaag de dag komen kinderen vanaf zeer jonge leeftijd in contact met de eindeloze mogelijkheden van de computer en het internet. Leerkrachten zijn zich bewust van de mogelijke risico’s die het World Wide Web met zich meebrengt en wensen dat hun leerlingen ook in hun vrije tijd hier veilig mee weten om te gaan.

Het doel van de campagne van Belgacom en Microsoft is dan ook om leerlingen kritisch te leren nadenken bij hun web activiteiten, hen aan te leren de juiste vragen te stellen en ze te laten inzien welke de mogelijke gevolgen kunnen zijn van bepaald online gedrag. Leerkrachten zien de sensibiliseringsactie van opgeleide vrijwilligers als de ideale springplank om dit onderwerp op de juiste manier aan te brengen bij hun leerlingen. Alle leerkrachten krijgen een informatiekit van Child Focus met pedagogisch verantwoord materiaal waarmee ze hun leerlingen op een eenvoudige manier een veilig, verstandig en sociaal bewust internetgebruik kunnen aanleren.

Online veiligheid van kinderen begint bij de ouders

Safer Internet mag zich dan vooral op jonge kinderen richten, ook hun ouders moeten de nodige inspanningen leveren om zich vertrouwd te maken met het internet en de mogelijke valkuilen waaraan hun kroost blootgesteld wordt. Dat er nog ruimte voor verbetering is bewijst de Microsoft Computing Safety Index, die peilde naar de mate waarin personen ouder dan 18 jaar zich online beschermen.

De studie wees uit dat slechts één op vijf Belgen beveiligde draadloze netwerken gebruikt, één op drie hun gsm beschermt met een pin of wachtwoord, en slechts 36% hun profielinformatie op sociale netwerksites afschermt voor vreemden. Dit staat in schril contrast met het feit dat 66% van die ondervraagde Belgen zichzelf als best geschikt zien voor het beveiligen van hun online identiteit, gegevens en reputatie.

Belgacom organiseert volgende workshops ‘Bescherm uw kind op het internet’ en ‘Leer surfen in alle veiligheid’. Iedereen kan zich hier gratis inschrijven.