Volgens verschillende media is het zo goed als zeker dat de Amerikaanse inlichtingendienst NSA al enkele jaren Belgacom bespioneerde. Deze feiten kwamen naar boven tijdens een veiligheidsonderzoek. Belgacom diende intussen klacht in tegen onbekenden.

Digitale Inbraak

Volgens Belgacom vonden hun veiligheidsexperten tijdens het voorbije weekend ‘sporen van een digitale inbraak’ in het interne computersysteem.

‘Bij grondig onderzoek van sporen van een digitale inbraak, hebben we een onbekend virus aangetroffen in een aantal apparaten in het interne computersysteem. Om dat virus efficiënt te kunnen verwijderen, hebben we beslist om het volledige systeem op te schonen,’ zegt Belgacom in een persbericht.

Intussen heeft Belgacom ook bekend gemaakt dat het klacht indient tegen onbekenden. Het bedrijft zegt alle medewerking te verlenen aan het onderzoek van het Federaal Parket. Het onderzoek wordt gevoerd door de FGP Brussel (Regionale Computer Crime Unit) met ondersteuning van de FCCU (Federal Computer Crime Unit) en de gespecialiseerde technische bijstand van Defensie (ADIV - Algemene Dienst Inlichting en Veiligheid van de krijgsmacht).

Wie is verantwoordelijk?

Belgacom doet (nog) geen uitspraken over wie achter deze braak zou zitten. Volgens de bronnen van verschillende kranten zou het om de Amerikaanse inlichtingendienst NSA gaan. Het Federaal parket beaamt dat alles wijst in de richting van internationale ‘state-sponsored’ spionage. Dat besluit het aan de hand van de technische complexiteit van het virus.

De onthullingen komen er in de nasleep van het spionageschandaal dat al enkele maanden woedt in de Verenigde Staten. Klokkenluider Edward Snowden legde onlangs immers alle geheimen bloot van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA. Dit nieuws is het zoveelste schandaal dat in de richting wijst van afluisterpraktijken door de NSA.

Uiterst gesofisticeerde malware

Volgens De Standaard zou het beveiligingslek gaan over uiterst gesofisticeerde malware die gevonden werd op de communicatie infrastructuur van Belgacom. Belgacom zou een gespecialiseerde Nederlandse firma hebben ingehuurd om het beveiligingslek te detecteren.

‘Geen gesprekken afgeluisterd’

Of er gesprekken afgeluisterd zijn en welke gegevens precies buitgemaakt zijn is nog niet geweten. Belgacom deelt mee dat er momenteel nog geen enkele aanwijzing is van impact op klanten of hun gegevens. ‘Het virus werd enkel aangetroffen in het interne computersysteem van Belgacom, niet in het telecom-netwerk,’ zegt Belgacom.

Update: De hack zou zich hebben gericht op Belgacom International Carrier Services, een joint venture van Belgacom en twee andere telecomproviders die ondersteunende diensten aan andere telco's levert. De inlichtingendiensten zouden via BIPS telefoonverkeer kunnen afgeluisterd hebben in landen als Syrië, Jemen en andere landen die voor de inlichtingendiensten van strategisch belang zouden kunnen zijn.