Bron foto: Shutterstock

De Belgische fintech start-up Virteo heeft 2,2 miljoen euro opgehaald in een nieuwe kapitaalronde. Virteo is een online toepassing waarmee bedrijven de invordering van onbetaalde facturen kunnen versnellen en vereenvoudigen. Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV) brengt de helft van het kapitaal aan, Sherpa Invest 2 en het Ark Angels Activator Fund (AAAF) elk een kwart.

In België wordt de helft van alle facturen te laat betaald

Met het kapitaal wil Virteo de commercialisatie versnellen in zijn thuismarkt, de mogelijkheden van de toepassing uitbreiden en een expansie naar het buitenland voorbereiden.

In België wordt de helft van alle facturen te laat en tot drie procent nooit betaald. Voor bedrijven met duizenden facturen is de opvolging en invordering vaak arbeidsintensief, met verschillende tussenpersonen. Virteo maakt dit eenvoudiger en transparanter. We automatiseren de toewijzing aan advocaten en gerechtsdeurwaarders, en centraliseren alle communicatie”, zegt CEO Karel Vanderheyden.

Virteo werft vier nieuwe medewerkers aan en brengt het team op 17 mensen. Het bedrijf heeft voor volgend jaar nog een tiental vacatures gepland, voornamelijk voor softwareontwikkelaars.

Onbetaalde facturen rechtstreeks naar juridische dienstverleners

Virteo is een online toepassing voor het beheer van invorderingsdossiers, met aan de ene kant opdrachtgevers met onbetaalde facturen en aan de andere kant advocaten en gerechtsdeurwaarders. De selectie van de dienstverlener gebeurt automatisch door het systeem of via parameters die de schuldeiser bepaalt.

Alle stappen die de dienstverleners moeten ondernemen worden centraal geconfigureerd in Virteo. Dat kan een herinnering zijn, een minnelijke invordering, een afbetalingsplan opvolgen of een gerechtelijke invordering. De schuldeisers hebben in real time zicht op de status van hun dossiers en kosten, en toegang tot alle documenten. Het systeem vermijdt onnodige kosten voor opdrachtgever én voor schuldenaar.

Het aantal tussenpersonen verminderen

In Europa zakte het aantal invorderingen via klassieke incassokantoren in 2015 van 33 naar 23 procent. “Organisaties willen het invorderingsproces beter integreren en het aantal tussenpersonen beperken. Met onze toepassing vereenvoudigen we de invordering van onbetaalde facturen, worden er minder kosten gemaakt en is er meer transparantie. Daar heeft iedereen baat bij, zowel schuldeiser als schuldenaar”, aldus Vanderheyden.

Virteo’s community telt na enkele maanden al een 70-tal advocatenkantoren en meer dan 60 gerechtsdeurwaarders, via onder meer de gerechtsdeurwaardersassociaties Legal Recovery en Hugebru. In het bedrijf werken momenteel 17 werknemers. Binnenkort komen daar dus nog 10 werknemers bij.