Presenteren voor een publiek is niet makkelijk, maar wel één van de krachtigste mogelijkheden om uw boodschap over te brengen. Als je dit echt goed wil doen houd je best rekening met onderstaande tips. Zo zal jouw volgende presentatie een echte knaller zijn.

De 2 oprichters van de start-up Wooclap delen hun inzichten over beter presenteren:

1. Praat op hetzelfde niveau als van je publiek

Er is niets erger dan te spreken voor een publiek die de vereisten niet bezit om uw toespraak te volgen. Dat is de snelste manier om hen kwijt te raken voor de rest van de presentatie. Je op voorhand goed informeren over het kennisniveau van het publiek is een optie. Anderzijds kan je bij het begin van de presentatie ook enkele korte meerkeuzevragen stellen en op basis daarvan leer je het publiek beter kennen. Met deze opgedane kennis kan je dan aan de slag 
De meerkeuze- en open vragen laten toe om heel snel te weten met welke soort publiek u te maken heeft, kennis-wijs.

2. Laat uw publiek niet in slaap vallen

Iedereen weet hoe saai een lange speech kan zijn. Studies tonen aan dat de duur van een gemiddelde persoons aandacht door de jaren heen korter en korter wordt, en dat deze in 2015 onder de 10 minuten gevallen is. Het is dus heel belangrijk om regelmatig de aandacht van de deelnemers te herstarten. Real time opiniepeilingen kunnen hier een aardige wake up call zijn. De deelnemers ervaren door regelmatige interactie tijdens je talk als beter. Dit helpt op zijn beurt om de hoeveelheid informatie die ze eraan overhouden ook te verhogen.

3. Integreer Q&A momenten tijdens je talk

Studies tonen aan dat deelnemers liever een multiple-choice sessie bijwonen dan een lange toespraak. Waarschijnlijk denkt u dat een deel van uw publiek zijn mening niet in het openbaar durft te uiten, of dat u liever geen vragen te horen krijgt die van het onderwerp afwijken.

Om zo veel mogelijk vragen in te zamelen en om de kwaliteit van deze vragen hoog te houden, kunt u gebruik maken van de wall van Wooclap. De deelnemers kunnen via hun smartphone (er valt niets te downloaden) of via SMS hun vragen stellen en u kunt dan heel gemakkelijk de berichten sorteren voordat u ze afbeeldt.

4. Vraag voor feedback na uw presentatie

Het is van belang om aan uw publiek te tonen dat u rekening houdt met hun opmerkingen, zodat aan hun noden voldaan wordt en de kwaliteit van uw presentaties verbetert.

Handig kunnen hier de Wooclaps real-time peilingen zijn voor op het einde van uw toespraak, eerder dan papieren onderzoeken die tijd vereisen om uit te delen en te analyseren. In een paar seconden verkrijgt u zo een hoog aantal feedbacks.

5. Deel in real-time de presentatie met uw publiek

Voor deelnemers is het vermoeiend en vooral vervelend om op het internet te moeten gaan zoeken naar de documenten die met met uw presentatie verbonden zijn. U kunt uw slides, artikels en beelden onmiddellijk meedelen gedurende de presentatie op dezelfde interface als degene waarop u met hen in contact staat.

Bron foto: Shutterstock