Bol.com geeft aan de vele honderden ontwikkelaars die dromen van een carrière in ‘tech-walhalla’ Silicon Valley, de kans om hun skills naar een hoger niveau te tillen. Daarom organiseert bol.com samen met Tweakers en Microsoft een developer contest.

De winkel stelt hiervoor grote hoeveelheden data beschikbaar aan externe ontwikkelaars. Door middel van een contest worden amateurs en professionals aangemoedigd om met deze data nieuwe, sterke toepassingen te ontwikkelen, zoals apps voor smartphones en social media. Toepassingen worden beoordeeld op onder andere originaliteit, user experience en gebruiksgemak. De uiteindelijke winnaar wordt op 31 oktober in Utrecht bekendgemaakt.

Workshops

Om developers op weg te helpen met de ontwikkeling van hun toepassing, organiseert de Nederlanse webshop aanstaande donderdag (22 augustus) een workshopdag. Pine Digital Security komt die dag kennis delen over web, app en server security en gaat met de aanwezigen een toepassing hacken. Developer Evangelist Derk Braakman verzorgt een inspiratiesessie. Verder staan er gedurende de contestperiode onder andere workshops van Microsoft Windows Design Language (ook wel Metro Design) en van Tweakers over Responsive Design op de planning.

Open API

Bol.com lanceerde begin 2012 een Open API. Michel Schaeffer, marketing directeur bij bol.com: “Deze API bevat de data van meer dan 7 miljoen artikelen, de daarbij horende prijzen, visuals, real-time beschikbaarheid van productinformatie, categoriestructuren en een handige zoekfunctionaliteit. Het uiteindelijke doel hiervan is om de winkel op zoveel mogelijk plekken beschikbaar te stellen.” Dankzij de API worden ontwikkelaars in de gelegenheid gesteld om het assortiment te integreren in hun eigen sites en apps en daarmee zelf commissie te verdienen.

Bovendien stellen verschillende API-partners – Deezer.com, Themoviedb.org, Trakt.tv, Rijksmuseum, Filmtotaal en Microsoft – hun API beschikbaar voor de developer contest. Zij staan ook paraat voor support.

Tweakers en Microsoft

"Met Tweakers bereiken wij een grote groep developers die het maximale uit zichzelf en technologische toepassingen willen halen", zegt Wilbert de Vries, hoofdredacteur van Tweakers. "Daarom is het fijn dat wij bol.com, samen met Microsoft, mogen helpen bij het organiseren van een sterke developer contest."

Marcel Timmer, Directeur Developer & Platform Evangelism bij Microsoft stelt: “Technologie wordt steeds belangrijker om het beste uit je leven te halen. Dat is niet alleen meer weggelegd voor de techneuten. Microsoft wil een zo’n breed mogelijke groep stimuleren om applicaties te maken. Deze developer contest  sluit hier goed op aan. Bol.com is een belangrijke aanbieder op de markt die een brede groep aanspreekt. Wij bieden dan ook graag onze hulp aan de deelnemers op diverse gebieden van User Interaction Design tot het implementeren van platform onderscheidende features.”

Meer informatie over de opdracht, de voorwaarden en het inschrijfformulier is te vinden op contest.bol.com