Bron foto: Shutterstock

De economische uitdaging die ons te wachten staat met de komst van robots op de werkvloer, is een populair topic dezer dagen. Gerenommeerde politici en techleiders buigen zich over het vraagstuk. Volgens Bill Gates is een taks op robots de oplossing, anderen willen dan weer een basisinkomen invoeren. Ook de premier van Canada, Justin Trudeau, heeft een oplossing klaar. 

Focus op levenslang studeren

Gaan robots nu voor meer of minder jobs zorgen? De antwoorden op die vraag lopen sterk uit elkaar. Hoe dan ook zal automatisering en AI een grote weerslag op onze economie kennen. Trudeau schreef alvast een lang en gedetailleerd plan uit die de Canadese economie sterk moet houden. "We weten dat de jobmarkt aan het veranderen is, en in plaats van hardnekkig vast te houden aan oude waarden, focussen we ons op onderzoek en innovatie," schreef Trudeau neer op Quora, "en ondertussen bereiden we Canadezen ook voor om goede jobs te vinden, door investeringen in training en educatie."

Er ligt een plan klaar dat het 'Innovation and Skills Plan' heet en inspeelt op de veranderende economie. De Canadese regering is bereid om de komende vier jaar meer dan 132 miljoen dollar in het plan te pompen. Daarna wordt er jaarlijks nog eens bijna 38 miljoen dollar voor vrijgemaakt. Met dat geld moeten meer werkloze Canadezen opgeleid worden, om zo een goedbetaalde job te pakken te krijgen. 

Iedereen terug op de schoolbanken

In de praktijk zullen Canadezen dus terug kunnen gaan studeren, zonder hun uitkering te verliezen. Maar niet enkel Canadezen met een werklozenstatuut hebben baat bij het plan. Ook mensen die een studie willen combineren met werk, of jonge kinderen hebben, zullen meer middelen ter beschikking hebben. Dat in de vorm van beurzen of interestvrije leningen. 

Als laatste maatregel wil Trudeau de overgang tussen school en werk vlotter laten verlopen. Voor jonge studenten wordt er geïnvesteerd in 13.000 stageplaatsen die hen de eerste nodige ervaring moet opleveren. 

Trudeau wil dus volop gaan inzetten op een kenniseconomie en is niet bang om daar zwaar in te investeren. Canada neemt alvast het heft in eigen handen voor het te laat is.