Ike, een startup uit Nieuw-Zeeland, kreeg steun uit onverwachte hoek. Zo kreeg het geld toegestopt door In-Q-Tel, de venture capital firma van de Amerikaanse ‘intelligence community’ waar ook de CIA deel van uitmaakt.

Spike 

Ike is de bedenker van Spike; een app die de gebruiker toelaat om objecten te meten en een 3D-model daarvan te gaan maken om het uiteindelijk te kunnen delen. Spike gebruikt technologie die gebaseerd is op een laser die aan jouw telefoon wordt bevestigd. Bovendien zit er ook een kompas, camera en GPS in het toestel.

Inlichtingendiensten

De app en toestel zijn in de eerste plaats bedacht voor architecten, ingenieurs, designers, film set arbeiders, enzovoort. Blijkbaar is de ook de CIA geïnteresseerd om deze technologie te gaan gebruiken.

Ike heeft 8,5 miljoen dollar opgehaald bij venture capital firma’s, waaronder In-Q-Tel. Deze laatste wordt gesteund door het Amerikaanse parlement en investeert hoofdzakelijk in technologische bedrijven die interessant kunnen zijn voor de CIA en andere Amerikaanse inlichtingendiensten.

Kickstarter

Spike is al beschikbaar voor Android. Maar om verdere ontwikkeling te ondersteunen heeft de firma ook een crowdfunding campagne opgericht via Kickstarter. Met behulp van deze ondersteuning wil Spike een iOS-app gaan ontwikkelen en het wil het ook de API gaan vrijgeven voor software ontwikkelaars.

Ike heeft al meer dan de helft van de beoogde som van 100.000 dollar binnengehaald via Kickstarter.