Toen ik gisterenavond terugdacht aan de zondagmorgen van de Telenet panne, liet ik even mijn gedachten de vrije loop. Is deze situatie herkenbaar voor jou? Ik ben er zeker van dat ons gezinnetje niet het enige was waar de verrassing en het onbegrip groot waren omdat het online leven even werd stilgezet. De media rapporteerden over de panne, compleet met getuigenissen en reporters ‘ter plaatse', alsof er een zware milieuramp had plaatsgevonden. En heel wat Vlamingen namen, net zoals ik, onmiddellijk hun toevlucht tot het mobiele internet om toch ‘online' te kunnen zijn. Want wat moeten we met een luie zondagochtend aanvangen zonder verbonden te zijn met het internet?

We zijn verknocht aan het web

Geef toe: we zijn intussen helemaal verknocht aan het web. We willen ‘always connected' zijn. Het internet is een essentieel onderdeel geworden van ons leven. Er ontstaan nieuwe begrippen zoals ‘digitale detox', ‘de detechtrip' en er bestaan intussen vakantieresorts waar je je ‘smartphone' moet afgeven om zo een optimale reiservaring te krijgen. Van Dale kent het woord ‘wegnologie' nog niet, maar dat is slechts een kwestie van tijd. En hoe zal diezelfde zondagmorgen eruit zien binnen pakweg 5 of 10 jaar?

Al sinds 2000 verdiep ik me intensief in ‘all things mobile'. Ik maakte WAP, i-mode, de eerste PDA's en ‘touchscreens' mee. Er werden veel hoge verwachtingen gecreëerd. Maar tot nu toe zag ik maar weinig echt nuttige en bruikbare realisaties. Op korte tijd (zelfs in IT tijdsrekening) hebben we vandaag echter een gigantische sprong gemaakt: van een toestel waarmee je kon telefoneren en dat daarnaast maximum een 5-tal andere functies had, zijn we geëvolueerd naar een ‘smartphone' met ontelbare applicaties/functies. En, ‘by the way', je kan er ook nog steeds mee bellen. Nochtans is mobiel zoals we vandaag kennen eigenlijk nog maar de eerste stap naar iets veel groters dat ons leven drastisch zal beïnvloeden.

Mobiel is niet meer revolutionair

Mobiel was hot en fascinerend. Eindelijk konden we het internet losmaken van een vaste locatie, van grote ronkende toestellen en moeilijke invoersystemen. Mobiel laat ons  toe om altijd met het internet verbonden te zijn. Nochtans voorspel ik dat de fascinatie voor de term ‘mobile' nu snel zal verminderen. Mobiel zal zo alomtegenwoordig zijn dat het onzichtbaar zal worden. Het zal aanwezig zijn in zo goed als alle toestellen die we aankopen, in de kleren die we dragen, in alle dingen die ons dagelijks omgeven, zelfs in onszelf. (Ja inderdaad, de implantaten, bestemd voor ons lichaam, worden vandaag al volop bedacht en uitgetest.) Visionairs noemen dit ‘the internet of things'.

Toestel van de toekomst is een dashboard

Het belangrijkste (en waarschijnlijk enige) toestel dat je bij je zal hebben in de toekomst zal een dashboard zijn. Deze zal de statusinformatie tonen die al deze (met het internet verbonden) toestellen genereren. Ik vermoed dat veel toestellen geen eigen display meer zullen hebben en gewoon hun relevante informatie zullen doorsturen naar dit ‘device'. Je zal dit dashboard dan via intelligente interfaces zoals ‘touch', spraak, beweging, ‘eyetracking' en gedachten kunnen aansturen, monitoren en traceren. Dit toestel wordt vandaag al uitgedacht met een heel sterke focus op de ‘user experience' en op de bediening.

Zal dit toestel dan lijken op een smartphone?

Hmmm….  Een ‘smartphone' is wel draagbaar maar het scherm is eigenlijk net te klein om zo veel informatie te herbergen. Vandaar de recente drang om grotere schermen te integreren in ‘smartphones'. Maar deze grotere schermen zijn dan weer niet zo vlot met de duim te besturen. 10-inch ‘tablets' bieden meer schermoppervlak, maar zijn eigenlijk te groot om overal mee te sleuren. Dan zijn de 7+inch toestellen (bvb. iPad Mini) makkelijker mee te nemen, …samen met je ‘smartphone', want die heb je daarnaast nog steeds nodig om te telefoneren. Is er hiervoor dan nog steeds geen oplossing gevonden?

De Phablet & SmartWatch

De huidige evolutie wijst in de richting van de ‘phablet'. Een ‘phablet' is een kruising tussen een ‘smartphone' en een ‘tablet'. De grootte van een ‘phablet' varieert van minimaal 5 inch (12,7 cm) tot maximaal 7 inch (17,8 cm). De categorie lijkt in ieder geval erg hard te groeien: in 2012 zijn er 25,6 miljoen van deze toestellen verscheept en naar verwachting zal dit toenemen tot 60,4 miljoen toestellen in 2013 en tot ongeveer 146 miljoen in 2016. Telefoneren is niet direct evident met ‘phablets' maar misschien kan een koppeling aan een uurwerk (wat nog steeds de handigste manier is om elektronica te dragen) dat men via spraak, ‘touch' en bewegingssensoren aanstuurt hiervoor de oplossing zijn. Zo'n uurwerk toont dan push notificaties waarop je onmiddellijk kan reageren. (Geruchten doen de ronde dat Apple samen met Intel bezig is om er zo eentje te maken.) Verder in de toekomst kan zo'n uurwerk dan evolueren naar een bril die ons de data toont of zelfs projecteert in ons iris (bvb. Google Glasses).

Op de Consumer Electronics Show (CES) zagen we duidelijk bewijs dat de volgende stappen nu eindelijk gezet worden. Deze jaarlijkse beurs is het walhalla van de elektronica, en verzamelt de trends van de toekomst. Tijdens de laatste editie lag de klemtoon op sensoren (‘internet of things') , ‘24/7 healthcare', ‘content' en platformen. Het wordt iedereen stilaan duidelijk dat je om vandaag een succesvol product aan te kunnen bieden volgende ingrediënten nodig hebt:

- draagbaarheid (m.a.w. je product moet compact zijn) 
- ‘connected' (het internet) 
- diverse sensoren 
- ‘location awareness' 
- ‘social' 
- ‘cloud' 
- ‘ecosystem' 
- ‘wow' (oftewel een zeer goede interface).

Een aantal (elektronica) fabrikanten zijn hier reeds intensief mee aan het werk:

- Philips begint langzaam internet connectiviteit in combinatie met apps te koppelen aan zijn producten. Evidente domotica producten zoals de Philips HUE lampen (Multicolor led lampen die je van kleur kan veranderen via je smartphone/tablet) maar ook de Philips ‘InRange'-lijn. Ook de minuscule Bluetooth ‘stick-N-find' lokalisatie stickers die jou waarschuwen als je je spullen laat rondslingeren zijn hiervan een leuk voorbeeld. Het systeem werkt via Bluetooth 4 en meet de afstand tussen jouw ‘smartphone' en de sensor die niet groter is dan een euromuntstuk. Is deze groter dan de afstand die je ingesteld hebt dan krijg je een melding op je telefoon. Je kan ook de sensor zelf een waarschuwingsgeluid laten maken of zelfs laten oplichten als je te ver weg bent.

Daarnaast heb je vandaag reeds producten zoals als de Parrot Flower Power. Dit is een sensor die diverse parameters meet: de hoeveelheid zonlicht, temperatuur, luchtvochtigheid en de voeding in de bodem.

De applicatie laat je toe om de plant te selecteren die je aan het opvolgen bent. De waarden worden verzonden naar de ‘Parrot cloud' omgeving voor analyse en om advies te formuleren die vervolgens op je ‘mobile device' zichtbaar worden.

Ideaal voor gevoelige plantjes of om je buren te verwittigen als je op reis bent om jouw planten water te geven.

- Wat ook al enige tijd bestaat zijn ‘healthcare sensors'. Zo zien we tal van ‘connected devices' gaande van health monitoring systemen (Fitbit One, Nike fuelband, etc..) die je stappen, slaapgedrag etc. kunnen meten tot de Hapifork. Dat is een sensor die meet hoe snel je eet, je eetgedrag vervolgens analyseert en advies geeft via een dashboard die je kan raadplegen op je ‘smartphone'.

Het begint er mij op te lijken dat mensen minder en minder in staat zijn zelf informatie te verzamelen en deze met een portie gezond verstand te interpreteren. Hebben we écht een intelligente vork nodig om te weten of we te snel aan het eten zijn en om ons te vertellen dat dit ongezond is? Waar blijven de ‘devices' die mijn kunnen een trap hoger tillen en die mij toelaten om de innovatieve dingen te doen die ik zelf niet kan met mijn (beperkte) brein? En die echt mijn leven kwalitatiever maken? Verandering enkel voor de verandering is immers geen vooruitgang.

Technologie wordt iets dat ons niet echt dient maar ons leven begint te managen. Er komt een generatie aan die absoluut verslaafd is aan technologie en digitale trends en erger nog… die geen seconde zonder het internet zal kunnen functioneren.

Het is zoals met alles in het leven: geniet met mate! Te afhankelijk worden van iets is te vermijden.

Trouwens: er zijn écht nog heel wat andere dingen die je op een zondagmorgen kan doen als er even geen internet is. Voor tips verwijs ik u graag door naar mijn ‘zondagmorgen-applicatie' die je kan downloaden op je ‘smartphone'… :)