Begin dit jaar heeft Combell haar dochterbedrijf Unitt in Nederland gestart, met een sterke focus op infrastructuur die 100% op maat gebouwd is. Om onze Nederlandse klanten nog beter te bedienen, hebben we nu een aantal peeringovereenkomsten afgesloten via de Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX). De peerings, met o.a. Akamai, Microsoft, Versatel, Vodafone, XS4ALL, Yahoo! en Ziggo, zijn reeds actief en verwerken al heel wat verkeer.

Forse upgrade voor de buitenlandse infrastructuur

Naast haar vier knooppunten die Combell in haar Belgische datacentra heeft, goed voor ruim 42Gbit/s capaciteit naar het internet, is er nu ook nieuwe infrastructuur uitgerold in ons datacenter te Nederland. De capaciteit van de verbinding tussen ons Nederlands datacenter en onze Belgische datacentra is nu 1Gbit/s, maar wordt op korte termijn al uitgebreid naar 10Gbit/s omwille van de sterke groei en succes van de diensten.

Combell heeft gekozen om eigen infrastructuur rechtstreeks aan te sluiten op AMS-IX, omdat dit tal van voordelen biedt. “Het belangrijkste voordeel is wanneer er toch iets fout mocht lopen met de fysieke hardware en de netwerkconnectiviteit onderbroken zou worden. De merkbare onderbreking voor onze klanten kunnen we nu herleiden tot enkele seconden, waar in andere gevallen (zonder eigen infrastructuur) deze al snel meer dan 0 seconden kan zijn” zegt Jonas Dhaenens, CEO bij Combell.

Door de infrastructuur in eigen handen te hebben en niet met een tussenpartij te werken, zoals vaak gebeurt, heeft Combell bovendien meer transparantie binnen haar netwerk. Bij het localiseren van problemen kunnen we sneller en gerichter te werk gaan.

Peerings, wat zijn het juist?

Het internet is een kluwen van verschillende netwerken. Het is dus haast onmogelijk om met alle netwerken ter wereld rechtstreeks verbonden te zijn. Daarom zijn er een aantal afspraken om een internetpakketje van de ene naar de andere kant van de wereld te krijgen. Dat kan verlopen via een peering- of transitovereenkomst, waarbij partijen ofwel louter fungeren als doorgang naar een andere partij (een ‘transit’) of rechtstreeks met elkaar verkeer uitwisselen. Voor dat laatste maken ze vaak gebruik van een internetknooppunt zoals AMS-IX om dat technisch te regelen.

Door peeringovereenkomsten af te sluiten met grote partijen die veel verkeer verwerken, zoals ook Combell, zijn er tal van voordelen voor beide kanten. Het belangrijkste voordeel is dat er minder ‘hops’ - tussenstops van een internetpakket om op z’n bestemming te geraken - zijn en dus een snellere doorstroming van het verkeer. De latency, wat de maximale vertraging is om op het eindpunt te geraken, is zo ook een stuk lager.

Combell heeft een gezonde mix van zowel transit- als peeringverkeer. Als we kunnen vaststellen dat een groot deel van het verkeer van en naar onze klanten efficiënter zou kunnen verlopen, dan is het een strategische keuze om voor een peeringovereenkomst te kiezen. “Door een constante analyse van al het verkeer kunnen we zo tot een goeie balans komen in onze totale netwerkdoorstroming. Dat komt niet alleen onze Nederlandse maar evenzeer alle klanten ten goede”, besluit Dhaenens.

Over Combell

Met ruim 30.000 klanten in de Benelux is Combell de marktleider in de hostingmarkt voor bedrijven waaronder IT-integratoren en softwareontwikkelaars. Het bedrijf is sinds 1999 uitgegroeid tot de one stop-partner voor de hosting ‘in de cloud’ van breed uiteenlopende IT-infrastructuren, websites en applicaties.

In 2011 behaalde Combell als eerste Belgische hoster het ISO 27001-certificaat. Dit kwaliteitslabel onderschrijft dat Combell informatiebeveiliging op een deugdelijke en controleerbare wijze implementeerde. Eerder behaalde Combell tevens het ISO 9001-certificaat (de internationaal gekende norm voor kwaliteitsbeheer).

Combell specialiseert zich in maatwerkoplossingen voor ondernemingen en biedt tevens de gebruikelijke diensten zoals domeinnaamregistratie, website-hosting en e-maildiensten. De organisatie begeleidt IT-afdelingen bij de hosting van infrastructuren en de installatie en het onderhoud daarvan, de levering van de hard- en software, upgrades en de beveiliging. Zo kunnen Combell’s relaties zich concentreren op hun kernactiviteiten in de wetenschap dat het infrastructuurbeheer in de juiste handen is ondergebracht.