Het nieuws rond de spionage activiteiten van de Amerikaanse inlichtendienst NSA is niet te stoppen. Gisteren raakte bekend dat de NSA sinds 2008 in staat is om iPhones af te luisteren. Dat blijkt uit documenten die de Duitse krant Der Spiegel kon bemachtigen.

DROPOUTJEEP

De malware die de naam DROPOUTJEEP is in staat om sms-berichten, contacten, geolocatie en voicemails te onderscheppen. Bovendien kan de software ook de microfoon en camera activeren van de iPhone zonder dat de gebruiker het weet. 

Hieronder kan je een screenshot zien van het document die het bestaan van de iPhone-hack aantoont: 

Tientallen mogelijke hacks 

Volgens Der Spiegel kan de malware op afstand geïnstalleerd worden op de iPhone. Er is niet geweten welke iPhone modellen precies gehackt konden worden met de malware. Naast DROPOUTJEEP ontdekte Der Spiegel nog meer malware-toepassingen die gebruikt worden door de NSA:

  • GOPHERSET: een malware toepassing die data (contacten, sms-berichten, informatie van uitgaande en inkomende telefoons,…) van gsm sim-kaarten kan halen.
  • MONKEYCALENDAR: software die een simkaart geolocatie data laat uitsturen elke keer er een sms-bericht wordt verstuurd
  • TOTECHASER: een hack die als doel heeft om satelliet telefoons te hacken die draaien op Windows CE. De hack zorgt ervoor dat de telefoon data prijsgeeft via verborgen sms-berichten.
  • TOTEGHOSTLY: een hack voor windows-phones die de NSA volledige toegang geeft tot het toestel.
  • PICASSO: gemodificeerde gsm-toestellen die de gebruiker afluisteren.

Naast bovenstaande hacks vond de Duitse krant een 50-pagina’s lang document waarin nog meer digitale afluister-tools van de NSA staan beschreven. 

Apple: ‚Wij wisten van niets’

Apple heeft intussen een reactie gegeven op de iPhone NSA-hack. ‚Wij waren er ons niet van bewust dat deze software bestond. We zullen er alles aan doen om dit tegen te gaan,’ klonk het.

Hieronder kan je het statement van Apple lezen: 

Apple has never worked with the NSA to create a backdoor in any of our products, including iPhone. Additionally, we have been unaware of this alleged NSA program targeting our products. We will continue to use our resources to stay ahead of malicious hackers and defend our customers from security attacks, regardless of who’s behind them.

NSA,WTF?

Meer weten over de spionage praktijken van de NSA? Bloovi haalt in februari de activiste Jillian C. York naar Gent. Zij zal op Phare Conference spreken over de ware toedracht van de spionage-industrie. Time to tell the truth.

Meer info: www.phareconference.com

Wil je erbij zijn? Dan moet je je haasten, we zijn bijna uitverkocht!