Kende jij Blippar al? Dat is een AR app die de dingen rond jou herkent en je er meer informatie over geeft. Zo kan je bijvoorbeeld in no time te weten komen wie de schilder van dat ene schilderij is. Handig, maar de app gaat nu nog een stapje verder. De Londense organisatie beweert dat je vanaf nu er ook gezichten mee kan herkennen. De app zou al ruim 70.000 celebrities kunnen identificeren. En dat is nog niet alles.

De Augmented Reality Face Profile feature zou de nieuwe toevoeging heten. Een hele mond vol dus, maar de feature zelf is ook niet min. Zo kan de app nu gezichten herkennen in ‘real life’, of vanop een magazine of beeldscherm. Op dit moment kan dat enkel met beroemdheden. Zo herkent de app Beyoncé of Larry Page moeiteloos. Daarna kan je met één klik meer informatie opvragen, die afkomstig is van publieke bronnen zoals Wikipedia.

Na celebs ook de gewone mens

Wat de feature pas echt indrukwekkend maakt, is dat ze in de nabije toekomst ook gewone stervelingen kan herkennen. Daaraan wordt dan info gekoppeld zoals je social media-profielen, publieke foto’s van jezelf, welke muziek je graag luistert,... Die info noemt Blippar de ‘knowledge graph’. Of dat zomaar bij iedereen kan? Gelukkig niet. Daarvoor moet je eerst zelf een profiel aangemaakt én een selfie geüpload hebben. Pas daarna kan de app jou herkennen. Stiekem een profiel voor je vrienden maken, zou niet werken. Blippar beweert daar enkele veiligheidsmechanismen voor ingebouwd te hebben. 

Knowledge graph

De knowledge graph

Creepy much?

Waarom je dat in vredesnaam zou willen? Ambarish Mitra, co-founder en CEO van Blippar, ziet alvast veel mogelijkheden. “Deze feature gaat de manier waarop de communiceren met anderen veranderen. Dankzij de knowledge graph kan je jezelf tonen aan de wereld zoals je wil, door dingen naar voor te schuiven waar je van houdt, wat je hobby's zijn, leuke weetje over jezelf en nog veel meer. Het is een unieke manier om jezelf voor te stellen én anderen te leren kennen.”

Maar of gebruikers er nu echt warm voor lopen? Dat valt nog af te wachten. Niet iedereen heeft er zin in om altijd en overal herkend te kunnen worden. Alleszins is de technologie achter de real time gezichtsherkenning vrij indrukwekkend.