Deloitte wil Belgische startups flink gaan ondersteunen. ‚Met het innovation centre wil Deloitte Belgische startups naar de Champions League brengen’ . Zo gaat Deloitte 10 uitverkoren startups gedurende 2 jaar intensief ondersteunen. Bloovi vroeg de bezieler van dit project, Guido Van der Vorst (Managing Director Innovation), om meer uitleg:

Deloitte België richtte onlangs een innovation centre op voor startups. Wat is het precies?

Guido Van der Vorst: Om ons concept klaar & duidelijk uit te leggen zal ik eerst vertellen wat het niet is. Ons innovation centre is geen incubatiecentrum & stelt ook geen kantoren of financiële middelen ter beschikking van startups.

Het innovation centre is geen incubatiecentrum & stelt ook geen kantoren of financiële middelen ter beschikking van startups. We ondersteunen startups met intellectueel kapitaal. 

Wat we wel doen is startups ondersteunen met intellectueel kapitaal. Dat gedurende een langere periode van twee jaar. We willen hen begeleiden op een zeer specifieke manier.

We willen wel niet iedere startup begeleiden. We zijn geïnteresseerd in startups uit 4 segmenten:

  • Analytics (alles wat te maken heeft met big data)
  • Digital (alles wat te maken heeft met digitalisering)
  • Cyber security (beveiliging)
  • Mobiliteit/New way of working (end-to-end oplossingen)

Zijn er bijkomende eisen voor startups?

Naast de 4 segmenten mikken we ook op startups die in een zeer specifieke fase zitten van hun ontwikkeling. Zo willen we vooral focussen op startups die in de zogenaamde booster-fase zitten.

We focussen op startups die in de zogenaamde booster-fase zitten. Deloitte wil deze startups naar de Champions League brengen.

Dat zijn startups die hun eerste klanten en omzet hebben en die klaar zijn om door te groeien naar het volgende niveau. We zien dit niveau als de Champions League. Deloitte wil dergelijke startups graag helpen om door te breken en ze te laten meespelen op dit niveau.

Jongere startups kunnen terecht bij incubators (zoals Telenet Idealabs) & acceleratie programma’s.

Moeten startups iets betalen om deel uit te maken van het programma? Of neemt Deloitte een aandeel in het bedrijf?

Wij gaan geen kantoorruimte ter beschikking stellen. Wat we ook niet doen, is fondsen ter beschikking stellen, wij hebben echter wel een groot netwerk tussen business angels, vc’s om fundraising te bemiddelen.

Waarom wil Deloitte startups gaan begeleiden?

Wij hebben een aantal redenen hiervoor. Deloitte is een groot bedrijf in België met bijna 3000 werknemers. Wij zijn een groot consultancy bedrijf en hebben daarom een grote maatschappelijke verantwoordelijkheid. We willen daarom startups helpen succesvol te maken. Bovendien zou het ook goed zijn voor Deloitte om dit te doen.

Deloitte doet dit niet zomaar. Deloitte kan nu sneller trends spotten en sneller ontdekken wat leeft in de markt. 

Natuurlijk doen we het niet zomaar. Een bijkomende reden is dat het helpen van startups ons toelaat om aan market sensing te gaan doen. Dé manier om trends te spotten in de vier domeinen die voor ons van belang zijn. Voor Deloitte is het enorm belangrijk om mee te zijn met de nieuwste trends in deze vier deeldomeinen. Startups op hun beurt, kunnen ook samenwerken met onze klanten.

Tenslotte hopen we ook dat startups die we twee jaar begeleiden, ook trouw blijven aan Deloitte als ze doorgroeien. Zo zou Deloitte hun perfect kunnen begeleiden indien zij een financieel adviseur zoeken of als ze een beursgang willen maken. Ook met fundraising kunnen wij een grote rol speler via ons netwerk.

Welke startups doen nu al mee?

We hebben momenteel zo’n 20 kandidaten die hun interesse hebben getoond. Momenteel worden deze gescreend.

Voorlopig kunnen er dus nog geen definitieve namen bekend worden gemaakt van welke startups er mee doen met ons programma. Om de simpele reden dat we nog maar net gestart zijn met ons programma voor startups. Vanaf eind juni weten we wie de 10 zullen zijn.

We willen in totaal zo’n tien bedrijven begeleiden. We hebben zo’n 25 adviseurs die hiervoor klaar staan. Bovendien krijgt ook elke startup een mentor toegewezen in ons programma.

Hoe ziet het traject voor deelnemers eruit?

Er zijn drie ‚levels’ die Deloitte aan startups wil bieden:

  • Level 0: Start event. We nodigen iedere startup uit om naar ons verhaal te luisteren. Iedereen mag hiernaartoe komen. De startups kunnen dan zelf bepalen of ze willen mee doen met ons programma.
  • Level 1: Expert events: je wordt lid van de community & wordt uitgenodigd voor een event waar je samen brainstromen en je onze experts kan raadplegen over een juridisch of fiscaal probleem.
  • Level 2: Booster Academy, 1 à 2 keer per jaar willen we een soort van master class organiseren voor een tiental personen - op een zeer hoog niveau. Zo wil Deloitte een antwoord bieden op vragen zoals: 

- Als ik internationaal wil gaan, hoe ga ik tewerk in mijn go to market strategie?
- Kan ik mijn werknemers optimaal aan mij binden via fiscaal interessante renumeratie-modellen?
- …

  • Level 3: Booster programma: We selecteren de finale 10 bedrijven die gedurende 2 jaar zullen worden begeleid. Deze startups zullen ook toegang krijgen tot het Deloitte cliënteel & kunnen er gezamenlijk offertes gemaakt worden.

Je hoort vaak dat startups moeten uitwijken naar het buitenland om het te maken. Hebt u begrip voor hun keuze?

Ik denk dat er inderdaad in het buitenland momenteel veel kansen zijn. Bedrijven zoals Drupal gingen inderdaad hun geluk opzoeken in de Verenigde Staten.

Er zijn in het buitenland momenteel veel kansen voor startups. Deloitte wil Belgische startups ook kansen bieden in België.

Wij willen Belgische startups ook kansen bieden in België. Met ons programma willen wij Belgische startups aan cliënteel helpen en geven we hun ook bijkomende credibiliteit door hun voor te stellen aan onze klanten.  Daarnaast zullen we bij Deloitte ook ons internationaal netwerk ter beschikking stellen om bedrijven internationaal te helpen groeien.

Start-ups die interesse hebben en denken in aanmerking te komen, kunnen zich online aanmelden via innovation-centre.deloitte.be of mailen naar beinnovationcentre@deloitte.com.