De Gentse accelerator The Birdhouse heeft vandaag de 16 nieuwe start-ups en scale-ups bekendgemaakt voor de derde editie van haar acceleratorprogramma. Zij betrekken vanaf 1 augustus 2017 The Birdhouse te Antwerpen en Gent voor een intensief groeitraject van 6 maanden lang. “De selectieprocedure was nog nooit zo intensief - we moesten kiezen uit bijna 800 inzendingen”, laat CEO Jan-Willem Callebaut weten.

Opvallend veel diversiteit

De nieuwe lichting werd uit de doeken gedaan tijdens het halfjaarlijkse Graduation evenement van The Birdhouse. Daar wordt telkens afscheid genomen van de start-ups die de accelerator verlaten, maar ook de nieuwe bedrijven worden er met open armen verwelkomd.

Net zoals de vorige editie wordt de nieuwe lichting start-ups verdeeld over de vestigingen van The Birdhouse in Gent en Antwerpen. In Gent nemen Daltix, CycleValley, MusiCasa, Advocas, Creatool, NimbleOps eBusinessCloud, Schoeters en Martens, Gradits Inerro en Unigift hun intrek, het Antwerpse kantoor wordt dan weer de vaste uitvalsbasis voor Entusia, Plann3r, Selma.ai, Taglayer, Bluebear, Set Global en Textgain. Daar genieten ze de voordelen van het acceleratortraject, waaronder coaching, mentorschap, workshops en gratis kantoorruimte.

Tijdens de selecties werd opnieuw kritisch gekeken naar de samenstelling van het team en een solide proof of concept om de markt te betreden. Bij The Birdhouse zijn ze - met 300 van de bijna 800 dossiers met betalende klanten - enthousiast over de maturiteit van de bedrijfjes, hoewel ook de diversiteit in sectoren en zelfs nationaliteiten noemenswaardig zijn. “We zijn met The Birdhouse gestart om een echte meerwaarde te geven aan ondernemerschap in België”, laat Callebaut weten. “Ook wilden we de snelle vooruitgang van ons Belgisch ecosysteem internationaal op de kaart zetten. Het feit dat we organisch en eigenlijk onbewust meer dan 30 inschrijvingen uit onder andere Nederland en de VS hadden, toont aan dat we die ambitie volop nastreven.”

Nieuwe mentoren

Het gros van de bedrijven die zich hadden aangemeld voor de accelerator gaf tijdens een bevraging aan uit te kijken naar het aftoetsen en verder op punt zetten van de product-market fit, het vinden van financiering of investering, maar bovenal het mentorschap. Ook op dat niveau maakt de accelerator internationale furore.

Zo vervoegt onder andere Joelle Frijters, een Nederlandse serie-onderneemster het huidige team van mentoren met namen zoals Guy Wollaert, Harry Demey, Bart De Waele, Hilde Peerlings en Christophe Degrez. Daarnaast gaat The Birdhouse de samenwerking aan met nog 6 andere mentoren: Filip Smet (CEO Lemon Companies), Werner De Wolf (Managing partner bij Groom2Grow), Tim Duhamel (medeoprichter InSites Consulting), Christophe Kochuyt (ex-CEO Seyntex), Ann Galland (oprichter Galland.be) en Wouter Neirinck (oprichter van Darwings en Nagus).

“Net zoals bij de vorige ronde, wordt er per onderneming een twee- à drietal mentoren toegekend”, stelt Callebaut. “Zij zullen tijdens het acceleratorprogramma de start-ups en scale-ups begeleiden in hun intensieve groeikuur.”