foto: shutterstock.com

Grote bedrijven zijn ook ooit ergens klein begonnen. Vooral de zogenaamde ‘garage start-ups’ wel een dingetje voor techbedrijven. Ook enkele multinationals begonnen ooit in een kleine garage. Benieuwd welke dat zijn?

1. Mattel

Harold ‘Matt” Matson en Elliot Handler begonnen hier hun zaak in fotolijstjes. Om hun materiaal zo goed mogelijk te benutten, begonnen ze ookß van de kaders. Het duurde niet lang voordat de ministoeltjes en -tafeltjes het beter deden dan de fotolijsten. De rest is geschiedenis.

Mattel start

Bron foto: Our South Bay

2. Disney

Een klein uurtje rijden van het Disneyland in Anaheim, Californië, vind je deze garage. Hier begon het allemaal voor Walt Disney en de zijnen. In 1923 behoorde het huis én de garage toe aan Walt’s oom, Robert Disney. Walt en z’n broer Roy kwamen hier wonen en richten hier de voorloper van Disney op. Onder andere de Alice Comedies, een van hun eerste producties, werden op deze plek gefilmd.

Disney garage

Bron foto: Stanley Ranch Museum

3. Harley-Davidson

Begin 1900 bedacht de toen 21-jarige William S. Harley een klein motortje om een fiets mee op te drijven. In de twee jaren die volgden, bouwde de jonge William samen met zijn jeugdvriend Arthur Davidson hun eerste motorfiets. Dat gebeurde technisch gezien niet in een garage, want een auto hadden ze niet, maar in een kleine houten barak. In 1903 begonnen de twee dan Harley-Davidson.

Harley-Davidson garage

4. Virgin

Ook Richard Branson begon ooit klein. Terwijl hij nog in het middelbaar zat, begon hij het magazine 'Student' uit te geven. Dat tijdschrift werd populairder dan hij zelf verwachtte. Daardoor kreeg hij het vertrouwen om een eigen zaak op te richten. Dat werd dus Virgin Records. Hij begon vinylplaten te verkopen via de post. Die platen stockeerde hij in z’n kelder en… jawel, z’n garage. Een foto daarvan ontbreekt, maar hieronder kan je de allereerste winkel van Virgin. 

Eerste Virgin shop

Bron foto: Virgin

5. Tesla

Wat veel mensen niet weten, is dat Elon Musk niet vanaf het begin betrokken was bij Tesla. Het verhaal begint bij Martin Eberhard en Marc Tarpenning. Musk was wel een belangrijke investeerder   in de beginfase. Hij en Eberhard raakten echter verzand in een intense ruzie, waarbij Eberhard het onderspit delfde en uit de organisatie werd geschopt. Daardoor begon Musk zich meer als founder uit te geven en maakte hij Tesla tot wat het vandaag is. Desalniettemin begon het in deze garage allemaal voor Tesla.

Tesla start garage

Wist jij dat deze bedrijven ooit ontstaan zijn in een garage?