Netwerken: cruciaal voor succes, maar een enorme uitdaging in het echt. Zo'n netwerkevent kan dan wel heel leuk zijn, maar met wie moet je nu in godsnaam praten? Met deze Antwerpse start-up is dat probleem binnenkort misschien voor altijd van de baan. Dankzij hun algoritme kom je te weten met wie je best eens een praatje maakt. De eerste resultaten lijken alvast veelbelovend.

Matching dankzij AI

Het Antwerpse MeetMatch werkte een software uit die automatisch bepaalt met wie je het best een gesprek kan aanknopen tijdens een netwerkevent. De artificiële intelligentie maakt een analyse van elk netwerkprofiel. Die kijkt onder andere naar gelijke klantennoden en complementaire sterktes. Daarnaast houdt de technologie bij wie beschikbaar is op een event. Op die manier speelt het flexibel in op mensen die niet komen opdagen, programma’s die uitlopen, en andere onvoorziene omstandigheden.

Naast beschikbaarheid en profielkenmerken houdt het algoritme rekening met de website, patent database en social media van het bedrijf achter de deelnemers om goed te begrijpen waar dat bedrijf naartoe wil. Terwijl veel bestaande algoritmes zich enkel focussen op personen met gelijke interesses, zoekt de start-up naar complementaire profielen. Zo kom je niet terecht bij een werknemer van een concurrent met hetzelfde profiel - en vermijd je gênante situaties. 

Idee van 13 jaar oud

Klinkt mooi, maar werkt het ook? De start-up kan alvast mooie eerste resultaten voorleggen: meer dan 50% van de door het algoritme voorgestelde contacten resulteert in een zakenrelatie op lange termijn. En 10% van die relaties leiden binnen de vier maand tot een concreet project.

MeetMatch biedt de tool momenteel aan in alle Nederlands- en Engelstalige landen. En binnenkort misschien zelfs wereldwijd? Dat is alleszins de amibitie van Geert Van Wonterghem, founder van MeetMatch: “Ik kwam op dit idee toen ik innovatiemanager was bij Alcatel. Sinds dat moment werkten we met verschillende partijen samen om tot een oplossing te komen. We hebben enorm veel gebrainstormd en geëxperimenteerd. Nu, 13 jaar later, is MeetMatch klaar en biedt dit veruit de beste oplossing om mensen te laten samenwerken.”

Bij onze noorderburen lijkt de software alvast aan te slaan. Samen met de grootste ondernemersvereniging van Nederland, beUnited, organiseren ze elke maand op meer dan 25 locaties een netwerkevent waar ze gaandeweg mensen met elkaar matchen. Pancras Pouw, voorzitter van beUnited, is enorm enthousiast: “MeetMatch pakt het probleem van netwerken fundamenteel aan door middel van een matchmaking algoritme. En het blijkt te werken. Tijdens de beUnited MeetMatch sessies vinden mensen nieuwe, relevante zakelijke contacten die ze anders nooit hadden gevonden. Op termijn willen we hiermee een substantiële bijdrage leveren tot de economie.”

Nog geen MeetMatch beschikbaar op jouw volgende event? Je kan nog altijd op de old skool manier aanpakken met deze netwerktips.