Bron foto: Shutterstock

Een veilig wachtwoord bedenken, is geen sinecure. Je moet zowel hoofd- als kleine letters gebruiken, er een paar cijfers en speciale tekens doorgooien, geen bestaand woord gebruiken en af en toe eens van wachtwoord veranderen. Althans, dat is er ons altijd verteld geweest, maar nu lijkt die laatste regel niet te kloppen. Meer nog: Het kan zelfs je wachtwoord veel minder veilig maken.

Oude wachtwoorden recycleren. Doe het niet!

Hoe zit dat? De reden daarachter is dat mensen, als ze hun wachtwoord regelmatig veranderen, hun oude wachtwoord eigenlijk recycleren. Zo hergebruiken ze hetzelfde paswoord, maar passen ze kleine dingen aan. Zo wordt een kleine letter plots een hoofdletter of wordt er een extra cijfer aan toegevoegd. Onderzoekers noemen die aanpassingen ‘transformaties’. En ook hackers zijn hiervan op de hoogte.

Je wachtwoord nooit veranderen? 

Hackers die wachtwoorden willen achterhalen, bouwen zo’n voorspelbare transformaties in hun script in. Daardoor haalt zo’n kleine aanpassing maar weinig uit en geven ze een vals gevoel van veiligheid. Het is dus beter om hetzelfde wachtwoord langere tijd te behouden.

Moet je dan nooit je wachtwoord veranderen? Jawel, maar verander hem dan volledig. Zeker als een website zoals LinkedIn gehackt wordt en je dat wachtwoord ook voor andere dingen gebruikt. Het beste wachtwoord is er een dat lang en zo random mogelijk is.

Onderstaande comic geeft je ook nog inzichten over hoe je een veilig én gemakkelijk te onthouden wachtwoord kiest:

Sterk wachtwoord

Bron foto: xkcd

Wat zijn jouw tips voor een veilig wachtwoord? 

Bron: Business Insider