Convoy, een start-up uit het Amerikaanse Seattle, heeft grootse plannen. Het noemt zichzelf de Uber voor vrachtverkeer en is van plan om een markt van 800 miljard dollar op zijn kop te zetten. Convoy haalde deze week 2,5 miljoen dollar op bij tal van top-investeerders zoals o.a. Amazon CEO Jeff Bezos, Salesforce CEO Marc Benioff, Uber co-founder Garrett Camp & Dropbox CEO Drew Houston. Dit is wat we ervan weten: 

Een gigantische markt

Convoy is van plan om vrachtverkeer te disrupten door het Uber-model toe te passen op het vrachtverkeer. Je zou op het eerste zicht kunnen denken dat vrachtverkeer een nichemarkt is, maar niets is minder waar. In 2011 was de markt -alleen al in de Verenigde Staten - goed voor een totaal van 600 miljard dollar. Tegenwoordig zou de markt 800 miljard dollar waard zijn.  

Opvallend: de markt staat al jaren stil en is dus rijp om ingrijpend te veranderen dankzij slimme technologie. De on-demand dienst voor vrachtverkeer zal bedrijven toelaten om vracht te vervoeren in no-time, goedkoper en zonder excessieve planning. 

Efficiënter & goedkoper

Convoy is van plan om via haar geavanceerd algoritme de juiste opdrachten te koppelen aan bedrijven die beschikken over het benodigde materiaal en logistieke capaciteiten. Net zoals bij Uber zullen bedrijven ook punten kunnen geven aan chauffeurs of transportbedrijven.

Chauffeurs kunnen op hun beurt ook opdrachten vinden via een smartphone-app. In enkele minuten tijd kunnen ze op die manier hun volgende opdracht binnen halen. 

Het voordeel: de chauffeurs kunnen via onze app opdrachten aanvaarden waardoor ze full-time aan de slag gaan en 's avonds toch ook thuis kunnen zijn. Hierdoor kunnen onregelmatige uren worden vermeden en worden opdrachten simpelweg gekoppeld aan vrachtbedrijven (en chauffeurs) in de buurt.

Enorme opportuniteit

Het brein achter Convoy is Dan Lewis (foto hierboven). Hij geraakte gepassioneerd door de logistieke sector toen hij een vakantiejob deed in het familiebedrijf van zijn ouders. Later ging hij aan de slag bij Wavii - een app die door Google werd overgenomen in 2008 - en kwam nadien terecht bij Amazon waar hij nieuwe producten ontwikkelde. 

Door Lewis' uitgebreide netwerk in Silicon Valley heeft hij een impressionante groep van investeerders rond hem kunnen verzamelen. Zo deden Amazon CEO Jeff Bezos, Salesforce CEO Marc Benioff, Uber co-founder Garrett Camp & Dropbox CEO Drew Houston al een duit in het zakje.

Met de 2,5 miljoen dollar die Convoy ophaalde van deze investeerders wil het in de komende maanden haar diensten uitrollen in de omgeving van Seattle. Nadien wil het opnieuw geld ophalen om haar bereik uit te breiden en stelselmatig de volledige transportsector te disrupten. We zijn benieuwd om te zien of Convoy hierin zal slagen!