Bron foto: Shutterstock

Uit een rapport van de Oeso blijkt dat bijna 10 procent van Belgische bedrijven financieel niet levensvatbaar zijn, zogenaamde ‘zombiebedrijven’. Ze verdienen amper genoeg om hun interesten te betalen en dragen maar weinig bij aan innovatie en groei. Bovendien staan ze levensvatbare groeibedrijven in de weg. Erg nadelig voor onze economie.

Geen hoogvlieger

De Oeso nam negen landen op in het onderzoek: België, Spanje, Finland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Italië, Korea, Zweden en Slovenië. Daaruit blijkt dat België een slechte leerling is. Na Spanje hebben wij het hoogste aantal zombiebedrijven. Die bedrijven hangen als een blok aan ons been, want ze leggen beslag op kapitaal en personeel. Kostbare bronnen die anders aangewend kunnen worden voor échte groeiers.

Zombiebedrijven

Bron grafiek: OECD

Groeiers geremd

Zombiebedrijven dragen maar weinig bij als het op groei en innovatie aankomt. Bovendien halen ze de totale arbeidsproductiviteit naar beneden. Het kapitaal dat in zo’n bedrijven zit, zo veel beter gebruikt kunnen worden. Bijvoorbeeld in groeibedrijven die wél levensvatbaar zijn. Nu worden ze geremd door de zombiebedrijven en kunnen ze bijvoorbeeld minder werkgelegenheid creëren. Ook maken nieuwe, beloftevolle bedrijven minder kans op de markt door de ‘slechte spelers’.

Hoe kan het dan dat zo’n bedrijven toch nog blijven bestaan? Vaak worden ze kunstmatig in leven gehouden door de overheid door allerlei maatregelen. Denk dan aan bijvoorbeeld fiscale voordelen. Maar dat verhindert beloftevolle groeiers dus enorm. Mochten zombiebedrijven op tijd de boeken toe doen, zou er meer geld en getalenteerd personeel vrijkomen voor groeiers.