Het team achter CitizenLab

De stad Bergen ontwikkelde samen met CitizenLab een eigen online platform voor burgerparticipatie: ​www.demain.mons.be​. Naar aanleiding van het stadsproject Bergen 2015-2025 wil burgemeester Elio Di Rupo de burgers meer inspraak geven via het platform. Zo zal Bergen haar burgers meer betrekken bij het beleid. Na Luik is Bergen de tweede grote stad in Wallonië die dit jaar actief inzet op burgerparticipatie.

Waalse steden hebben blijkbaar de smaak van online burgerparticipatie te pakken. In Vlaanderen is CitizenLab al een tijdje actief. Zo werkten ze al samen met onder andere Hasselt, Oostende en Sint-Niklaas. Dat zulke platformen alsmaar populairder worden, is volgens de founder van CitizenLab allesbehalve toeval. 

Burgerparticipatie belangrijk agendapunt

“Nooit eerder in Europa hebben zoveel mensen deelgenomen aan een digitale volksraadpleging,” vertelt Wietse Van Ransbeeck, oprichter en CEO van CitizenLab. “Een wederzijdse communicatie met de burger staat hoog op de agenda van de meeste politici: zij beseffen dat hun burgers mondiger zijn geworden maar vooral een erg goed beeld hebben van welke noden leven in de praktijk. Om de inclusie te verbeteren, met name een breder en misschien ook jonger publiek, doen Steden en Gemeenten er de dag van vandaag goed aan een digitaal participatieplatform aan te bieden. Technologie zorgt ook bij beleidskeuzes voor efficiëntie.”

Elio Di Rupo, burgemeester van Bergen

Bergen, de vierde grootste stad van Wallonië, trakteert haar burgers dus nu op digitale democratie. In het kader van het stadsproject 2025 - de opvolger van Mons 2015 - hebben Elio Di Rupo en de leden van het college van Bergen gekozen om dit project te voeden met een maximum aantal voorstellen van burgers. Elio Di Rupo, burgemeester van Bergen: “Citizenlab begeleidt ons op het vlak van digitale participatie want we willen ons laten bijstaan door echte professionals. Overleg is gemakkelijk gezegd, maar het moet zorgvuldig worden gevoerd. We vertrouwen erop dat dit democratisch proces dankzij het CitizenLab-platform op zijn best zal worden beheerd.”

De Brusselse civic tech start-up bestaat nog maar anderhalf jaar, maar het team heeft al heel wat mooie prestaties op hun palmares kunnen verzamelen. Zo werken ze samen met de Deense overheid en werden ze tijdens de Smart City Expo in Barcelona verkozen tot een van de meest veelbelovende smart city start-ups wereldwijd. Een start-up om in de gaten te houden dus! Meer weten? Dat kan op www.citizenlab.co.