De Slimste vrouw van Nederland wordt ze wel eens genoemd. Dat is Elke Geraerts. Deze dame is van Belgische origine maar woont en werkt in Nederland als hoofddocente in klinische psychologie aan de Erasmus Universiteit van Rotterdam. Op Phare Conference zal zij praten over wat E-health anno 2013 kan betekenen voor de mentale gezondheid.

Wie is Elke Geraerts?

Het valt niet te ontkennen, podia op conferenties als deze worden meestal gedomineerd door felle mannen. Maar daar brengt deze knappe blondine verandering in! Ze werd onlangs nog uitgeroepen tot: "Slimste vrouw van Nederland" door het tijdschrift Viva, hoewel ze Belgische is.

Haar grootste verdienste is uiteraard haar job als hoofddocent Klinische Psychologie aan de Erasmus Universiteit van Rotterdam. Met haar onderzoeken rond de werking van het geheugen na traumatische ervaringen, bouwde Elke Geraerts in korte tijd een internationale reputatie op. Maar waarom wordt een klinische psychologe uitgenodigd op een internet conferentie?

Waarover spreekt Elke op Phare Conference?

"E-health & virtuele therapie: de toekomst?"

We hebben gehoord van E-health als een hulpmiddel om medische gegevens te verzamelen, maar Elke Geraerts tilt het idee een niveau hoger. Zij ontwikkelde een virtuele reality therapie voor traumapatiënten, zoals bijvoorbeeld slachtoffers van kindermishandeling.

Geraerts introduceert ons het enorme potentieel van de nieuwe E-health concepten. Tijdens deze lezing komen we te weten hoe technologie effectief mensen kan helpen omgaan met burn-outs en depressies.

Q: In welke fase bevindt uw onderzoek zich vandaag? Kan je kort iets meedelen over de resultaten?

We zijn in de afrondende fase van verschillende studies. Wat betreft ons onderzoek naar "virtual reality therapie" bij slachtoffers van kindermisbruik zijn de resultaten hoopvol. Tijdens deze therapie leren patiënten herinneringen aan het misbruik op te halen. De therapie helpt hen om de traumatische ervaringen te concretiseren en een plek te geven. Na een maand van deze computertraining, vertoont een groot aantal van de slachtoffers minder klachten. Uiteraard staat dit onderzoek pas in zijn kinderschoenen, maar de resultaten tonen wel aan dat een computertraining wel eens een zeer goede aanvulling kan zijn op de standaardbehandelingen die nu voorhanden zijn.

Q:  Het nut van E-health voor de geneeskunde is gemakkelijk aan te tonen, maar wat zijn de voordelen voor organisaties en bedrijven en vooral, voor de doorsnee burger?

In organisaties en bedrijven komen burn-outs steeds meer voor.  Van 2010 naar 2011 was er een stijging van 11% burn-outs onder Belgsiche werknemers. Het is dan ook van belang om de nadruk te leggen op preventie. Bedrijven kunnen computertrainingen aanbieden aan hun werknemers zodat deze hun mentale weerbaarheid bijvoorbeeld kunnen trainen.

Q: Hoe zie je zelf E-health groeien in de toekomst?

Ik voorzie dat dit concept steeds een belangrijkere rol gaat innemen. Er wordt veel wetenschappelijke progressie gemaakt wat dit onderwerp betreft en ik schat in dat E-health steeds meer tot standaardzorg gaat behoren. De lange wachtlijsten voor psychologische hulp kunnen verminderd worden en mensen kunnen ook gemakkelijker toegang krijgen tot hulp wanneer ze na een tijdje merken dat ze een soort van "boostertherapie" zouden kunnen gebruiken.

Q: Zal virtuele reality therapie toegankelijk zijn voor het grote publiek? Of zal het gebruik ervan beperkt worden/professioneel begeleid worden? Hoe denk je het gebruik van deze therapie te introduceren?

In het geval van de virtual reality therapie voor misbruikslachtoffers, zal er zeker enige vorm van begeleiding nodig zijn. Maar ik kan me voorstellen dat er wel mogelijkheden zijn voor breintraining voor het grote publiek. Op dit moment zijn we een soort van breintraining aan het testen bij personen met een depressie en burnout, maar we krijgen reeds menig verzoek van mensen die erover hebben gelezen en hun brein graag willen trainen.

Over Phare Conference

- 26 februari 2013
- Handelsbeurs Gent- 8.30u tot 18.30u
- Bekijk alle sprekers, het programma, inschrijvingen en details op www.phareconference.be.