Facebook heeft haar tweede global government transparency rapport vrijgegeven van juli tot december 2013. Het rapport toont hoe vaak overheden een aanvraag indienden om Facebook-gegevens in te kijken. Voor het eerst toont het rapport nu ook vaak content van Facebook werd geblokkeerd omdat „het de plaatselijke wetgeving zou schenden”.

4765 verzoeken van Indiase overheid

Uit het rapport blijkt dat de Indiase overheid de koploper is in het aanvragen van informatie bij Facebook. Zo diende de overheid daar maar liefst zo'n 4765 aanvragen in om content van Facebook te halen. Dit omdat de informatie de staat of regio zou bekritiseerd hebben, wat in India in strijd is met de plaatselijke wetgeving.

Turkije eindigde op de tweede plaats, met 2014 aanvragen om content te verwijderen. Pakistan staat op de derde plaats, met ‚slechts’ 162 aanvragen om content te verbannen. In Frankrijk & Duitsland werden ook een relatief hoog aantal dergelijke aanvragen ingediend met elk zo’n 80 aanvragen om content te verbieden.

Content wordt echter niet volledig verwijderd door Facebook, enkel geografisch beperkt. „We verwijderen geen content, tenzij die onze standaarden schendt,” zegt Facebook nog in een persbericht.

304 aanvragen door Belgische overheid

In België werd geen content geblokkeerd door de overheid. Tussen januari & juni van 2013 vroeg de Belgische overheid de gegevens op van 150 Facebook-gebruikers, tussen juli & december 2013 werden de gegevens van 154 gebruikers opgevraagd. In totaal werden er in 2013 zo'n 304 verzoeken aan Facebook verstuurd om gebruikersinfo te verkrijgen door de Belgische autoriteiten. Facebook gaf aan 65% van de gevallen 'een deel' van de gegevens prijs aan de Belgische overheid.

Burgers wereldwijd beschermen

Naar eigen zeggen wil Facebook de gegevens van burgers wereldwijd beschermen, door deze informatie vrij te geven. "Facebook vindt dat overheden een grote verantwoordelijkheid hebben om mensen te beschermen. Dit moet echter wel op een transparante manier gebeuren. Transparantie en publieke veiligheid sluiten elkaar niet uit. Facebook zal blijven pleiten voor meer transparantie rondom de verzoeken en zal ook in de toekomst informatie over deze verzoeken blijven delen," staat te lezen in een persbericht.