Gaat Amazon de meest futuristische werkplek ooit bouwen?

Thomas Van den Elzen
Door Thomas Van den Elzen e-Lifestyle
Gaat Amazon de meest futuristische werkplek ooit bouwen?

Vorige week introduceerde webwinkel Amazon de eerste schetsen van haar nieuwe hoofdkantoor in Seattle. Maar Amazon is niet het enige internetbedrijf dat een gigantisch nieuw hoofdkwartier plant. Zo zijn Apple, Google & Facebook ook druk aan het bouwen...
 

'Het feit dat al deze tech bedrijven een nieuw hoofdkwartier bouwen is toe te schrijven aan hun mindset: 'wij zijn speciaal & anders, we hebben de wereld veranderd en we gaan dat ook in de toekomst blijven doen', verklaart Margaret O'Mara, professor aan de Universiteit van Washington, aan Reuters. 'Bovendien tonen deze bouwplannen ook aan dat ze echt op een berg geld zitten'. Hieronder een overzicht van de wilde bouwplannen van Amerika's topbedrijven:

De serres van Amazon

Het nieuwe hoofdkwartier van Amazon wordt wordt een futuristisch gebouw dat het best kan omschreven worden als reusachtige bolvormige serres met 5 verdiepingen. 

Het wordt een groen project waar de gebouwen het best kunnen omschreven worden als een klimaatvriendelijke plantrijke omgeving. Zelf spreekt het E-commercebedrijf van een ‘biosphere building’. De webwinkel stelde haar nieuwe hoofdkwartier vorige week voor in Seattle. Hier alvast een voorsmaakje:

Het megalomane Apple-ruimteschip

Of Amazon een gooi kan doen naar het coolste hoofdkwartier ooit is nog koffiedik kijken. Zo is Apple’s hoofdkwartier in aanbouw ook best impressionant te noemen. Het nieuwe gebouw, Apple campus 2 genaamd, zal een slordige 5 miljard dollar kosten en wordt ook het ‘Apple ruimteschip’ genoemd.

Volgens insiders kost het gebouw zoveel geld omdat Steve Jobs sterk aandrong op de kwaliteit van de gebruikte materialen en het futuristische ontwerp. De campus zal 12.000 werknemers huisvesten en zal in 2016 klaar zijn. Hieronder kan je enkele schetsen zien van 'het ruimteschip' van de hand van architect Norman Foster:

Google’s 'gezondste kantoor ooit'

Ondertussen is ook Google begonnen aan de constructie van haar gigantisch nieuw hoofdkwartier in Mountain View, Califonië - op een boogscheut van haar huidige campus. 

Het doel van Google is om ‘de gezondst mogelijke werkplek te creëren voor haar werknemers’. Het worden negen gebouwen met drie tot vijf verdiepingen. Het totale kostenplaatje is iets dat Google nog niet met de buitenwereld wil delen. Maar het is wel duidelijk dat het niet in de buurt zal komen van de 5 miljard dollar die Apple aan haar hoofdkwartier spendeert. Hier alvast een voorsmaakje van het nieuwe Google hoofdkwartier:

Facebook's Campus West

Ook Facebook heeft plannen voor een nieuw complex. Zo is het nieuwe gebouw een geïnspireerd zijn op een typisch Amerikaanse 'college campus' en zal het plaats maken voor 3.400 ingenieurs. De 'West Campus' zal gebouwd worden in Menlo Park, Californië en is van de hand van de bekende architect Frank Gehry, de man die ook het Guggenheim museum in Bilbao heeft gebouwd.

Wat denk jij van de bouwwoede van deze 4 techbedrijven? Is er een werkplek die jij zou verkiezen boven de andere?

 

Google