In techkringen gaat alsmaar vaker het gerucht de ronde dat Alphabet, het moederbedrijf  boven Google en de daaruit gegroeide ondernemingen, een nieuw soort utopische stad wil bouwen, die helemaal is bedacht en opgezet vanuit internet. Maar is zoiets wel haalbaar? 

Volgens diverse Amerikaanse sites zou Sidewalk Labs, een bedrijf dat onder de vlag van Alphabet vaart, een leidende rol opnemen in dit project. Dat werd gealludeerd door CEO Dan Doctoroff tijdens een recente techconferentie van theinformation.com. 

Geruchten of feiten? 

Doctoroff bleef weliswaar vaag, maar het ontging waarnemers niet dat de manier waarop hij het over het mogelijke project had, sterk deed denken aan de manier waarop Walt Disney het in de jaren zestig had over het toekomstige EPCOT-stadslaboratorium. Naar verluidt zou Doctoroff, die ooit nog CEO was van Bloomberg, gezegd hebben dat “technologie niet te stoppen is” en dat “ook steden waar iedereen een beetje zijn eigen belang verdedigt, daarmee rekening moeten houden.” Hij voegde er ook nog aan toe dat het bouwen van een nieuwe stad kan helpen om oplossingen rond cyberveiligheid en privacy uit te testen.

Sidewalk Labs over smart cities. 

Experimenterende steden krijgen geld

Of het project echt van de grond komt, moeten we nog afwachten. Zeker is wel dat Sidewalk Labs nu al hard aan het werken is aan een project voor het Amerikaanse Ministerie van Verkeer. Dat is vooral gericht is op het geven van incentives aan stadsbesturen die willen experimenteren met zelfrijdende auto’s en andere alternatieve transportoplossingen.

Zelfrijdende auto Google

Een zelfrijdende auto van Google. Bron foto: Google

Het Ministerie van Verkeer maakte trouwens enkele weken geleden bekend dat het geld ter beschikking stelt voor zeven steden die met verkeersproblemen kampen. Zo kunnen ze mogelijke alternatieven bestuderen. De stad die uiteindelijk met het beste idee op de proppen komt, mag rekenen op een subsidie van maar liefst 50 miljoen dollar

Smart cities

Het is hoe dan ook zo dat de Verenigde Staten een lange traditie hebben in het nadenken over “nieuwe steden”. Dat was al zo op het einde van de twintigste eeuw en gebeurde ook na de tweede wereldoorlog. Het komt er altijd op neer dat het beter is om stadsproblemen aan te pakken door helemaal opnieuw te beginnen “from scratch” , eerder dan door op alle mogelijke manieren bestaande stadswijken nieuw leven in te blazen.

Google city

Bron foto: GreenBiz

Of Alphabet uiteindelijk via Sidewalk Labs ook echt een nieuwe stad bouwt, moet nog blijken. Maar dat er steeds meer aandacht is voor smart cities, kan niemand ontkennen. Steden zoals ze er nu uitzien, zijn eigenlijk niet aangepast aan alle technologische ontwikkelingen en aan de grootse plannen die sommige ondernemers, zoals Elon Musk, als gevolg daarvan koesteren. Wordt dus ongetwijfeld vervolgd.

Denk jij dat Google snel een eigen stad bouwt?