Foto: Twikey founder Dominique Adriansens (foto Trends)

Ongeveer 80 procent van de Belgen betaalt facturen via domiciliëring. En dat ondanks de papieren rompslomp die deze betalingsmethode met zich meebrengt. Dat kan volgens de Gentse start-up Twikey een pak eenvoudiger. De start-up heeft net 1 miljoen euro opgehaald om domiciliëringen vanaf nu elektronisch te beheren en deze oplossing internationaal te lanceren. 

Waarom Twikey?

Als je vandaag een domiciliëringscontract wilt afsluiten, krijg je te maken met heel veel rompslomp. De verwerking duurt soms tot acht maanden lang, en een foutje is gauw gebeurd. Nog vroeger moest je zelfs met je aanvraagformulier aankloppen bij de bank.

Founder Dominique Adriansens vertelde aan De Tijd hoe zijn onderneming uit de startblokken schoot. "We hebben ons platform in eigen garage ontwikkeld," zegt hij aan De Tijd. Vijftien jaar lang schreef Adriansens software voor Isabel, het Belgische bancaire systeem voor bedrijven. Samen met co-founder Koen Serry maakte hij nog het begin mee van Isabel en Zoomit, de online applicaties waarmee je digitaal facturen beheert en betaalt.

"Wel 3 keer gingen we met ons plan voor een e-domiciliëringsplatform langs bij Isabel. Maar er werd niets mee gedaan. Dus namen we het heft in eigen handen met de steun van Belgische banken. Twikey was geboren."

Gigantisch potentieel 

Met Twikey kunnen bedrijven en consumenten eenvoudig hun domiciliëringen online raadplegen en beheren. Het systeem is ook geïntegreerd met de belangrijkste boekhoud- en CRM-pakketten en de systemen van de grootbanken. Twikey stelt zich op tussen de klant en de bank en neemt de technische en administratieve afhandeling van domiciliëringen voor zijn rekening. 

"In ons land zijn er een kleine 14.000 bedrijven bezig met domiciliëringen, wat zo’n 31 miljoen individuele mandaten betekent. Maar in Nederland gaat we het al gauw over 140 miljoen mandaten en in Duitsland 600 miljoen. Met 550.000 bedrijven kunnen we het potentieel op Europees niveau gigantisch noemen."

Toch laten heel wat fintech start-ups domiciliëringen links liggen. "De meeste online of mobiele betaaloplossingen, zelfs Apple Pay, zijn gebouwd op betaal- of kredietkaartsystemen als Visa, of Maestro. Nu moet je weten dat die systemen tot negen keer duurder kunnen zijn dan domiciliëringen," legt Founder Dominique Adriansens uit. 

Internationale doorbraak

Om internationaal door te breken heeft Twikey één miljoen euro opgehaald bij een aantal Vlaamse business angels en het AAA-fonds, een samenwerking van PMV, ING België en BAN Vlaanderen.

Het verse geld zal dienen om de groei in België en Nederland aan te zwengelen en de markt in Duitsland, Frankrijk en Zwitserland aan te boren. In België moet de bedrijvenmarkt voor de bijl: ‘We richten ons op sociale secretariaten, leasingmaatschappijen en verstrekkers van tankkaarten. Ook daar is het nog al papier wat de klok slaat.’

Meer info: twikey.com / Bron: De Tijd