Google vindt dat Gmail gebruikers ‘niet moeten rekenen op privacy.’ Dat staat letterlijk te lezen in documenten die opgesteld zijn door de advocaten van de internetgigant.

Deze onthulling komt er na een rechtzaak die werd ingespannen door een groep van gebruikers tegen Google. Zo vinden deze gebruikers dat Google haar boekje te buiten gaat als het de e-mails van personen gaat scannen om relevante advertenties te kunnen vertonen. In een document dat opgesteld werd door de advocaten van de internetgigant staat te lezen dat Google het niet zo nauw neemt met de privacy van haar gebruikers. 

"Je moet niet rekenen op privacy"

"Net zoals je een brief zou versturen naar een zakencontact, is het best mogelijk dat een assistent de brief al opent en leest. Dat is net hetzelfde bij een e-mailprovider, die de gebruiker kan helpen om zijn e-mails te gaan verwerken. Mensen moeten ervanuit gaan dat als ze gegevens aan een derde partij geven dat deze weleens ingekeken kunnen worden & dat men niet moet rekenen op volledige privacy," zegt Google in het gerechtsdocument. 

Kromme vergelijking

John M. Simpson van consumentenorganisatie Consumer Watchdog vindt dat een kromme vergelijking. "Ik verwacht dat een postkantoor mijn brief bezorgt, maar ik verwacht niet dat de postbode mijn brieven gaat lezen. Daarom wil ik ook wanneer ik een mailtje stuur via Gmail, deze ook zonder omwegen bij de ontvanger terecht komt. Waarom zou ik denken dat deze mail ook gelezen wordt door Google?," zegt Simpson. 

“Als je om jouw eigen privacy en die van anderen geeft, dan gebruik je best een andere e-maildienst,” raadt Simpson aan.

De e-maildienst van Google kent ondertussen zo’n 400 miljoen gebruikers. Het volledige document met de verklaringen van de internetgigant kan je hier inkijken

Automatisch scannen van mails

Het is niets nieuws dat Google de inhoud van e-mails gaat scannen. Zo zal het je misschien al opgevallen zijn dat als iemand jou bijvoorbeeld een mail stuurt voor het plannen van een skireis dat er rechts van de mail advertenties opduiken voor ski’s, chalets en websites voor skioorden.

Om deze persoonlijke advertenties te tonen dient Google dus toegang te hebben tot de inhoud van jouw e-mails. Dat doet het door de inhoud van mails automatisch te gaan scannen.

Volgens Google is het automatisch scannen van mails opgenomen in de privacy policy van Gmail, waar elke gebruiker zijn of haar akkoord moet geven voor hij of zij Gmail gaat gebruiken. Nu blijkt dat Google ook de inhoud van berichten kan doorgeven aan derden werpt het toch een nieuw licht op de zaak.

‘Vertrouw geen Amerikaanse e-maildiensten’

Eerder deze week waarschuwde ook Ladar Levinson, de CEO van anonieme e-maildienst Lavabit, voor het gebruik van Amerikaanse e-mailproviders:

“I would _strongly_ recommend against anyone trusting their private data to a company with physical ties to the United States.”

Vorige week raakte echter immers dat Lavabit haar activiteiten verplicht moet stopzetten onder druk van Amerikaanse overheidsinstanties aangezien het privé houden van e-mails gelijk werd gesteld aan misdaden tegen het Amerikaanse volk.

Geen verrassing

Dat Google de privégegevens van haar gebruikers te grabbel gooit komt dus niet als een grote verassing. Zo maakte klokkenluider Edward Snowden al eerder bekend dat Google een bron van informatie is voor de Amerikaanse geheime diensten.

Schrik jij ervan dat Google er niet voor terugdeinst om gebruikersgegevens zomaar vrij te geven aan derden?