Dat Waze erop aasde om door een grote speler te worden overgenomen was al langer bekend. Zo had Facebook als eerste haar oog laten vallen op Waze & waren de onderhandelingen al in een vergevorderd stadium. Vorige week sprongen die echter af en zag Google haar kans. Volgens Bloomberg zou Google maar liefst  1,3 miljard dollar veil hebben voor de gps-applicatie.

 

 

 

 

 

 

 

 

In de steeds harder woedende online kaarten oorlog lijkt Google naar voor te komen als een van de brutaalste. Zo zou de overname van Waze één van de grootste zijn in de recente geschiedenis van Google. Eerder hadden Apple en Facebook ook al geprobeerd om deze app binnen te halen.

Wat is Waze?

Waze een gratis mobiele navigatie app die gebaseerd is op live data afkomstig aan de hand van crowdsourcing. De app is uitgegroeid tot een userbase van een slordige 47 miljoen gebruikers. Waze biedt informatie over files, alternatieve routes, politie-aanwezigheid, flitspalen en andere transport gerelateerde informatie, dit dankzij de crowdsourced informatie van de gebruikers.

Waze werd opgericht in 2007, en heeft sindsdien in totaal  67 miljoen dollar ontvangen van venture capital investeerders zoals KPCB, Horizon Ventures, Blue Run Ventures, Magma Venture Partners, en Vertex Venture Capital.

Wat wil Google bereiken met deze overname?

Met de overname wil Google concurrenten als Apple en Facebook voor blijven. Het lange-termijn doel van Google met Waze is enigszins onduidelijk. Bovendien verhoogt Google haar aanwezigheid in de Israelische startup scene, waar Google ondertussen al eerder twee startups overnam. Zo kocht Google al eerder twee Israëlischee startups: LabPixies en Quicksee.

Via deze acquisities probeert Google concurrenten als Apple & Facebook voor te blijven én haar voorsprong in de online kaarten sector te behouden.

Kaarten zijn ruggenmerg van mobiele ecosysteem

Facebook, Apple, Microsoft en andere grote tech spelers richten zich op locatie technologie als een manier om hun andere diensten te versterken. Kaarten zijn het ruggenmerg van het mobiele ecosysteem. Het beïnvloedt reclame, andere sociale tools en apps en e-commerce. Apple en Facebook zullen de strijd rond het bezitten van onze locatie gegevens op elk moment niet opgeven.

Uit het rapport dat gepubliceerd werd in de Israëlische krant Ha'aretz blijkt dat de huidige CEO van Waze, Noam Bardin, aan zou blijven. Bovendien zou Waze ook haar eigen merknaam kunnen behouden & zal het niet geïntegreerd zal worden in Google. Beide bedrijven wouden echter wel nog geen commentaar geven op de deal.

Je kan Waze alvast uitproberen op Android of iOS op onderstaande links:
Android of iOS