De voorstellen van Google om de concurrentie te verbeteren op de zoekmachinemarkt zijn opnieuw niet genoeg voor Europa. Dat heeft Europees commissaris voor Mededinging Joaquin Almunia vrijdag gezegd tijdens een radio-interview.

Er schiet weinig tijd over voor Google

‚De bal ligt nog steeds in het kamp van Google,” zei Almunia, “maar er schiet maar weinig tijd meer over.’ In oktober diende Google voor een tweede keer voorstellen in om tegemoet te komen aan klachten van concurrerende zoekmachines die vonden nadat Google zich schuldig maakte aan oneerlijke concurrentie.

Oneerlijke concurrentie

Zo zou Google bij het weergeven van zoekresultaten haar eigen diensten in de kijker zetten, tenkoste van die van de concurrentie. Een eerste reeks voorstellen van de Amerikaanse zoekgigant blijkt nu dus niet te volstaan. ‚De laatste voorstellen zijn niet aanvaardbaar in die zin dat ze onze bezorgdheden over de concurrentie en over de manier waarop Googles rivalen worden behandeld, niet wegnemen’, zei Almunia nog.

Financiële sancties?

Het is nog te vroeg voor financiële sancties, maar Almunia draait het bedrijf wel de duimschroeven aan. ‚Er schiet nu nog maar weinig tijd over, maar de bal ligt nog steeds in het kamp van Google. Maar op heel korte termijn zal de bal in ons kamp liggen en dan zal het moment gekomen zijn om beslissingen te nemen.’

Het onderzoek naar Google, waarbij zijn concurrenten bij de Commissie mogen aangeven of de geleverde concessies voldoende zijn, startte in 2010. Als Google onvoldoende over de brug komt, riskeert het een boete die kan oplopen tot 10 procent van zijn wereldwijde jaaromzet. Eerder werd Microsoft al eens gedwongen om een dergelijke monsterboete te betalen.