"We gaan het onze modulaire smartphone lanceren in januari 2015," vertelde Paul Eremenko, Ara-projectleider, op de allereerste Ara developer conference in CaliforniëDe Ara Smartphone geeft je de mogelijkheid om de componenten van je smartphone zelf samen te stellen. 

Saai grijs?

Project Ara is een smartphone project dat mensen de mogelijkheid geeft om fysieke onderdelen van een smartphone uit te wisselen, even makkelijk als dat je een nieuwe app zou downloaden. Eremenko legt uit dat het eerste model een saaie grijze smartphone zal zijn, om mensen aan te zetten de smartphone aan te passen naar eigen smaak.

Componenten kopen

Project Ara is de eerste stap in de richting van Google’s visie op de toekomst van de smartphone. In hun visie kunnen smartphone hardware componenten gekocht worden in een Ara-store. Ara is niet enkel belangrijk voor de toekomst van smartphone, maar ook voor de toekomst van 3D-printing. Zo zou je jouw gepersonaliseerde onderdelen voor de Ara kunnen laten uitprinten met behulp van een 3D printer. 

Customizable styles

Google zal het toestel in enkele (aanpasbare) stijlen verkopen. Ara wordt ondersteund, uiteraard, door Google's mobiele besturingssysteem Android. Het skelet van Ara, dat de modulaire componenten zal samenhouden, zal een jaar of 5 à 6 meegaan. De verschillende componenten zullen één geheel blijven door middel van electro-permanente magneten.

Het idee van een smartphone opgebouwd in verschillende onderdelen kan de smartphone-verkoop enorm veranderen. In plaats van dat je een nieuw toestel koopt om de allernieuwste hardware te hebben, zal je dan de mogelijkheid hebben om enkel dat component in de nieuwe versie te kopen.