Sinds de Europese Unie beslist heeft dat zoekresultaten moeten kunnen worden verwijderd ontving Google al duizenden aanvragen. Google heeft intussen vrijgegeven welke Europese landen het meest zoekresultaten laten verwijderen. Dat deed het in een open brief gericht naar Europese privacy regulators.

91.000 verzoeken

Google ontving tot nu zo’n 91.000 verzoeken (tot en met 18 juli) om zoekresultaten te verwijderen. In totaal heeft Google de vraag gekregen om 328.000 links te verwijderen. Google vertelt niet hoeveel van deze aanvragen het effectief heeft goedgekeurd en verwijderd.

Hieronder kan je zien welke Europese landen het meeste aantal verzoeken verstuurden:

Google gaf enkel informatie vrij over de 6 landen die het meest beroep doen op het zogenaamde ‚right to be forgotten’. Daarom is er geen data bekend over het Belgische aantal verwijder-verzoeken.

Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk blijken het vaakst zoekresultaten te verwijderen uit Google. 

Onduidelijkheid

Deze gegevens staan te lezen in een open brief die Google verstuurde aan Europese privacy regulators. Het toont hoe het verwijder-proces werkt. Toch blijven er nog veel vragen over hoe beslist wordt welke links worden verwijderd en welke niet.

Uit het rapport blijkt ook dat veel mensen nog niet snappen welke links precies kunnen verwijderd worden. Zo zijn er veel requests om links te verwijderen zonder er een duidelijke reden wordt gegeven. Google kan dan de link niet verwijderen, het heeft immers een duidelijke motivatie nodig om te oordelen dat de link niet-relevant, imago-beschadigend of onjuist is.

Zoek je hulp om links te verwijderen? Bekijk dan zeker eens dit artikel!