foto: shutterstock.com

Nieuwe data heeft onthuld dat België wereldwijd als het makkelijkste doelwit voor hackers kan worden beschouwd. Tadzjikistan strandt op de tweede plaats. Samoa op de derde en Australië op de vierde plaats. De oplijsting werd gemaakt op basis van de zwakke plekken in de beveiliging van servers. In ons land hebben netwerkbeheerders dus nog een en ander bij te leren. 

Grootste concentratie van zwak beveiligde verbindingen: België 

In een heatmap werden het aantal servers met bekende zwakke plekken in de beveiliging opgelijst. Elke pixel op de kaart staat symbool voor 254 IP-adressen van servers die over deze zwakke plek beschikken. In ons land bevindt zich volgens de data de hoogste concentratie van zwak beveiligde servers.

Het onderzoek werd gedaan door Project Sonar van het bedrijf Rapid7 - een tool waarmee elk IP publiek adres ter wereld kan gescanned worden in enkele uren tijd. Hierdoor kan Rapid7 heel wat interessante informatie delen met de wereld. De scan legde vooral zwakke plekken bloot in websites, e-mailservers, clouddiensten en andere publiek toegankelijke webdiensten.

"Hoe groter de concentratie van deze zwakke plekken, hoe groter de kans dat je gehackt wordt"

Bij de scan is ook te zien welke beveiligingsprotocollen er worden gebruikt. Veilige protocollen als HTTPS zorgen voor een positieve score, terwijl verouderde en onveilige protocollen zoals POP3 voor e-mail en FTP voor bestandsuitwisseling negatief worden beoordeeld.

Over het algemeen scoort ons land het slechtst, met procentueel gezien de meeste kwetsbare verbindingen. Landen als de VS en China hebben veel meer apparaten, maar een minder groot aandeel daarvan is kwetsbaar.

"We schrokken zelf van de resultaten"

Volgens een van de auteurs van het rapport, Tom Beardsley, was hij zelf geschrokken van de resultaten.

"We dachten dat de meest blootgestelde landen ook de rijkste zouden zijn," vertelt Beardsley. De rijkste landen tellen doorgaans immers het meest aantal connected devices, waardoor je zou denken dat landen zoals China of de Verenigde Staten het meest vatbaar zouden zijn voor hacks.

"Tot onze verbazing lijkt er geen verband te bestaan tussen het bruto nationaal product van een land en de vatbaarheid voor hackers"

Rapid7 wil de scan in het vervolg regelmatig herhalen, om in kaart te brengen of de algehele veiligheid van het internet er op vooruit gaat. Het onderzoek van Rapid7 kan je hier raadplegen. 

bron: The Guardian