Hoe het digitale tijdperk op bijna twintig jaar tijd is geëvolueerd, is ronduit fantastisch en tegelijkertijd ook hilarisch. Onderstaande vier filmpjes van MNM laten jou zien hoe alles er een aantal jaren terug uitzag. Het zal je verbazen, een vleugje nostalgie bezorgen en laten beseffen dat we elke dag bezig zijn met innovatie en zeker facilitatie.

MSN

Weet ge wat de shit was in 2005? MSN!

Posted by MNM.be on dinsdag 31 maart 2015

 

Wie kan het zich nog herinneren? Chatten via MSN. Het gaat hier dan vooral om de generatie Y, die het MSN-tijdperk volop heeft meegemaakt. Elke dag jouw status aanpassen aan het moment, vlinders in je buik wanneer je crush online komt, de meesten kennen het wel. En zeg nu zelf : de emoticons kennen we allemaal als de beste! Echter, Anno 2015 lijkt het sociale platform volledig uitgestorven, weggeveegd van het digitale beeldscherm.

Het zal je dan ook verbazen wanneer ik jou vertel dat msn.nl dagelijks nog steeds miljoenen bezoekers trekt. De website is een verzameling geworden van alle thema’s die in ons leven voorkomen : het nieuws, eten, entertainment, cultuur, enz. Moderntiteiten zoals links naar Facebook en Twitter, jouw mailbox en Skype zijn allemaal terug te vinden op de website.

Aangezien MSN de chatfunctie heeft geïntegreerd in Skype, blijft de chatwereld, weliswaar in een ander jasje, toch verder bestaan. Eind 2014 heeft MSN zelfs nog nieuwe Apps uitgebracht voor de iPad, Android – en Windows-tablets.

MSN zit dus nog steeds mee op de digitale trein en staat zeker niet stil. Innoveren en evolueren zijn key elements om te blijven meedraaien in de virtuele wereld.

Nokia 3310

Weet ge wat de shit was in 2000? 'Ne Nokia 3310'!

Posted by MNM.be on maandag 30 maart 2015
 

Dé Nokia 3310, een juweeltje in 2000. Het begin van een nieuwe eeuw eindigt in het vierde kwartaal met een nieuw speeltje op de markt. Het was een openbaring : zoveel functies, zoveel plezier op één enkel apparaat.

De voordelen van deze gsm zijn eindeloos : onverwoestbaar, veelzijdig, duidelijke knoppen en een eindeloze volle batterij. En toch zijn al deze voordelen niet genoeg om de Nokia 3310 te houden. 2015 is het jaar van de smartphone. Hoewel de huidige smartphones niet de voordelen hebben van de oude generatie, ruilen mensen gretig hun oude gsm in voor het allernieuwste hebbeding.

Vandaag draait het allemaal om beauty en looks. Wie zich nog durft te vertonen met een Nokia 3310, laat staan een ouderwetse gsm, wordt met rare blikken aangestaard. “Komt die nog uit de oertijd? Waar komt hij vandaan? Amai, hij kan zijn facebook zelfs niet checken” Allemaal bekende vragen en gedachten bij onszelf wanneer we zo iemand zien voorbijwandelen. Niet?

Internet

Weet ge wat de shit was in 1996? Internet!

Posted by MNM.be on maandag 23 maart 2015
 

Even terugblikken, 1996 : de komst van het internet. Weet jij nog hoe het begon en wat we allemaal konden doen met dit nieuwe hulpmiddel? Lange uren in de bib, op zoek naar de juiste informatie, laat staan dat het juiste boek beschikbaar was, … Het was een heel gedoe. Het internet bracht daar verandering in. Je hoefde je huis niet meer uit om de meest accurate informatie te bezitten.

Ook het gedrag van de mens is door het internet veranderd. Waar we vroeger informatiekanalen gebruikten voor een welbepaald doel : informatie opzoeken, structureren, afbakenen, enz. Daar gaan we nu heel anders mee om. Het internet als informatiekanaal is veranderd naar een entertainmentkanaal, een geheel nieuwe wereld, de virtuele wereld. Allemaal door het toedoen van de mens en zijn gedrag.

Het internet zorgde voor een hele ommekeer bij het beleid en de organisatie van bedrijven. Vroeger bleef alles veilig bewaard achter gesloten ramen en deuren. Niets mocht geweten zijn, transparantie kenden de meest ondernemers niet. Vandaag wordt alles gretis gedeeld en bekend gemaakt via het internet. Het lijkt wel zodanig geëvolueerd dat we niet meer kunnen functioneren zonder het internet, niet als individu en zeker niet meer als organisatie.

Kazaa

Weet ge wat de shit was in 2003? Kazaa!

Posted by MNM.be on woensdag 1 april 2015
 

De luxe die we vandaag kennen : live music op het internet, muziek op onze iPod, een hele muziekdatabase op spotify. Weten we nog hoe gelukkig we waren met de uitvinding Kazaa? Eindelijk die nieuwe hit op een CD-rom, weliswaar een remix van ons lievelingslied van het moment, maar dat deed er niet toe. We konden luisteren naar alles wat we wilden.

Alleen, die muziek die je via Kazaa kon dowloaden, was compleet illegaal. In feite hebben we ons allemaal op glad ijs begeven door de site te gebruiken. Kazaa heeft zich in haar beginjaren zelfs moeten verantwoorden bij de rechtbank, nadat enkele muziekbedrijven niet opgezet waren met de piraterij die verbonden was met Kazaa.

Dit jaar wil Apple de Kazaa-technologie in iTunes stoppen. Dit zou betekenen dat muziek vanop iTunes kan gedownload worden, volledig legaal. Er is wel een voorwaarde aan verbonden : om muziek te downloaden en te sharen moet je een licentie aankopen. Ook diegene waarmee je jouw muziek deelt moet die licentie hebben om de muziek te kunnen downloaden.

Het lijkt er dus op dat oude wegen niet altijd worden afgebroken, maar gewoon vernieuwd en gemoderniseerd.