Cis Scherpereel was met Monday Morning movies te gast bij Idealabs in Antwerpen. Nicolas Mertens doet voor ons de deur open en laat ons zien wat er zich achter de gevel van deze fijne plek afspeelt. “Stop talking, start building” zijn de woorden die al van op de straat opvallen.

Wat is Idealabs eigenlijk?

Als we de website (idealabs.be) erop naslaan dan is het helder: Idealabs wil een sterke startup community bouwen op deze lokatie. Via een “accelerator” programma bieden ze de mogelijkheid aan online startups om zich stevig in de markt te vestigen.

Nicolas Mertens verduidelijkt: “Idealabs richt zich uitsluitend naar innoverende online startups. Dat kunnen dus zeker ook e-commerce ideeën zijn.
Via een professionele jury (internet ondernemers met tal van adelbrieven) worden 3 startups verkozen. Zij worden beloond met een soort bootcamp van 3 maanden en krijgen een startbudget van 17.000 euro.”

 

 

X-factor voor startups

Die bootcamp vergelijkt Nicolas graag met het format van “X-Factor”. De ondernemers-in-spe moeten zich dus eerst bewijzen: via een presentatie en een voorstelling van hun idee, proberen ze de vakjury te overtuigen. Alle aspecten zijn dus van belang om verkozen te geraken.

Volledige begeleiding

Idealabs zorgt voor burelen, follow up, assistentie inzake juridische aspecten en HR én gaat de jonge gasten ook verder trainen in business skills en ondernemerschap. Ook technische workshops, seminaries en events zitten mee in het pakket.

De startups worden dus heel degelijk begeleid om van hun prille idee een marktklaar prototype te realiseren.

Participatie

Idealabs krijgt in ruil voor al dat moois 10% van de aandelen van het jonge bedrijfje. Uiteraard in de hoopt daar later de vruchten van te plukken, eens de startup uitgegroeid is tot een grotere speler, met een mooie winst.

Faire deal, lijkt ons. Temeer omdat er veel ideeën anders ook stranden door een gebrek aan startkapitaal of gezond ondernemerschap.

Lees het volledige interview hier.