Het kon niet uitblijven: Instagram heeft gisteren Video for Instagram gelanceerd. Het resultaat: een 15 seconden lange film die je met filters & beeldstabilisatie kan bewerken. Hiermee gaat Instagram frontaal in op Vine van Twitter.
 

Enkele facts over Instagram

16 miljoen gebruikers sharen iedere dag foto’s op Instagram
Er zijn meer dan 1 miljard likes elke dag
130 miljoen mensen gebruiken Instagram elke maand

Moet Vine zich bedreigd voelen?

Video for Instagram overtreft Vine nu al op enkele vlakken. Zo heeft Instagram for Video een langere opnameduur, een stabilisatie effect & de mogelijkheid om filters over de video te leggen.

Twitter heeft alvast kort na de lancering van Instagram Video een mail gestuurd naar mensen met een Twitter profiel in de VS die nog geen Vine gebruiken. Die mail had maar 1 boodschap: het promoten van Vine. Met de bijhorende download links naar de app stores. De concurrentie tussen Vine & Instagram is natuurlijk goed voor de gebruikers, aangezien beide diensten zichzelf & elkaar steeds zullen willen overtreffen.

Enkele functies Video for Instagram uitgelicht

  • Door video’s van 15 seconden te maken is het makkelijker om bepaalde situaties vollediger in beeld te brengen. Twitter’s Vine hield het op 6 seconden, hierdoor is het een grotere uitdaging om de juiste beelden te selecteren & dien je meer out of the box te denken om een gebeurtenis in kaart te brengen.
  • Niet tevreden van een take? Instagram biedt de mogelijkheid om de laatste take te verwijderen. Zo moet je niet helemaal opnieuw beginnen.
  • Beide apps hebben een front-facing camera functionaliteit met elkaar gemeen. Zowel Vine en Instagram laten je heen en weer schakelen tussen de voor-en achter gerichte camera tijdens het filmen.Deze functie was oorspronkelijk niet beschikbaar op Vine, maar kwam in een update kort nadat de app gelanceerd was.
  • Beide apps laten ook toe dat u andere gebruikers kunt taggen in de video's.
  • Een functie die al veel positive reacties losmaakte bij de gebruikers is de Cinema functie in Instagram, die helpt een video opname te stabiliseren binnen de app. Hoewel er gezegd wordt dat beeldstabilisatie software vraagt om in te boeten aan beeldkwaliteit valt dit erg goed mee.Vine-app voor Android: Twitter lanceerde eerder deze maand
  • Vine op Android, zo ging het voorbij 13 miljoen geregistreerde gebruikers wereldwijd.

Besluit

Instagram video zal zeker de groei van Vine vertragen tot op zekere hoogte. Instagram bouwde een video-sharing product voor de massa. Er is genoeg tijd om een video te schieten, je kan het aanpassen met een filter, en helpen zelfs om te filmen met een vaste hand. Waar Instagram de massamarkt op gaat, is Vine er voor de nichemarkt van de creatieven die ermee aan de slag gaan.

Vine beloofde alvast op hun blog om in de komende weken met enkele updates te komen.

Wat zal u het meest gebruiken Vine of Video for Instagram?