De nieuwe fitness tracker van Samsung, de Gear Fit, uittesten samen met de nieuwe Samsung Galaxy S5 … Geef toe: er zijn ergere dingen in het leven!

De populariteit van en aandacht voor zogenaamde “activity trackers” zijn een positieve evolutie op vlak van digital & mobile. Goed dat ook Samsung deze boot niet heeft gemist.

Aangezien ik een vrij actieve persoon ben, maar tot op heden geen gebruiker van dergelijke smartwatch of fitness tracker, was ik enorm benieuwd naar dit nieuwe sportaccessoire van Samsung. De Gear Fit heeft een gebogen amoled-touchscreen waarop je ook notificaties kan lezen van je smartphone.

De gebruiksvriendelijkheid van de Samsung Galaxy S5 wist me meteen te bekoren. Ik ben een leek op vlak van Android toestellen en slaagde er toch in om vlotjes mijn weg te vinden in de diverse features en het gebruik.

Design

Het dunne design van de Samsung Galaxy S5 vind ik absoluut een pluspunt. In vergelijking met mijn iPhone 5 een heus verschil. Makkelijker om op te bergen in een overvolle handtas.

Anderzijds is het formaat wat onhandig voor een kleine “vrouwenhand” als het mijne. Het toestel is vrij omvangrijk (lees breed) wat het iets minder praktisch maakt om met 1 hand het toestel vast te houden en tegelijk te bedienen. Iets waar ik met mijn iPhone perfect in slaag.

Het design van de Gear Fit is naar mijn mening niet ontworpen met de fashionista in het achterhoofd en niet geschikt om 24/7 te dragen als je als dame belang hecht aan een stijlvol voorkomen. Ook al kreeg ik diverse positieve reacties, ik vond dat het toestel nogal opzichtig oogde aan mijn dunne pols door het vrij grote scherm (ongeveer 1,84 inch met een resolutie van 432 bij 128 pixels) en het brede zwarte polsbandje. Voor heren vind ik het wel erg gepast en vernieuwend qua design.

Positief is dat Samsung met de adapteerbaarheid van het scherm qua achtergrondkleur/-design een poging doet om tegemoet te komen aan persoonlijke smaken. Je kan opteren voor neutraal zwart of een opzichtiger kleur dat je bijvoorbeeld kan matchen met je outfit.

De polsbandjes zijn reeds beschikbaar in diverse kleurtjes. Samsung zou hier echter nog een stapje verder in kunnen gaan door bijvoorbeeld personaliseerbare polsbandjes aan te bieden met een design en formaat op maat (print, breedte, materie, …).

Stof- en waterbestendig

De waterdichte behuizing van de Samsung Galaxy S5 en de waterproof Gear Fit zijn een absoluut pluspunt.
Ideaal als je het toestel wil meenemen voor een openlucht training tijdens een regenbui, iets wat niet ongebruikelijk is voor fervente sporters.

Ook een zwetende pols heeft dus geen negatieve gevolgen voor deze Gear Fit, een smartwatch en sportaccessoire in één.

Prestaties Gear Fit

De Gear Fit kan onder andere je hartslag weergeven, telt je stappen, houdt je trainingen bij, … Een camera, microfoon of speaker ontbreken dan weer, maar deze features heb ik helemaal niet gemist.

Erg handig vond ik de ingebouwde hartslagmeter waardoor een borstband overbodig wordt. Bij het testen blijkt helaas dat dit nog niet helemaal op punt staat. Tijdens een training wordt de hartslag continu gemeten, maar dit gebeurt niet altijd even nauwkeurig.

Doordat het toestel af en toe de connectie verliest, is de data in verband met gemiddelde hartslag niet accuraat. Specifieke hartslagmeting op een bepaald moment gebeurt wel correct. Het bijhouden van de afgelegde afstand tijdens een training werkt ook prima. Maar wat mij betreft mag de trainingsdata nog wat gedetailleerder (denk aan een split per km, weergeven van hoogtemeters, …).

Alle gegevens die deze fitness armband verzamelt, kan je bekijken op en analyseren met de S Health app op je smartphone.

In deze app kan je ook je eetgewoontes bijhouden. Via een handige zoekfunctie kan je jouw diverse maaltijden ingeven op basis van de ingenomen producten. De app berekent op basis van geconsumeerde hoeveelheid het aantal ingenomen calorieën en cumuleert deze in een dagtotaal. Erg handig om een totaalbeeld te krijgen en te vergelijken over een bepaalde periode.

Alle prestaties en activiteiten op een rijtje motiveren je om je gewoontes te verbeteren waar nodig. Het inzicht in mijn slaappatroon (aantal geslapen uur en hoeveel % daarvan bewegingsloos) deed me bijvoorbeeld beseffen dat een paar uurtjes extra rust per nacht geen overbodig luxe zouden zijn.

Deze continue follow-up motiveert je om telkens beter te doen.

De Gear Fit kan ook notificaties en berichten van de smartphone tonen op het beeldscherm. Het lezen van mails is echter niet handig, daarvoor is het scherm te klein.

De aanpasbaarheid van de leesrichting op het scherm, verticaal of horizontaal, is voor mij geen must. Horizontaal lezen is niet handig als het toestel rond je pols zit.

Batterij

De batterij is een werkpunt. De armband kan een 3-tal dagen zonder opladen. Door het constante gebruik van het apparaat ben je al snel verveeld door deze hoge frequentie van het heropladen. Fitness trackers zoals Fitbit en Jawbone scoren op dit vlak iets beter (1 week à 10 dagen).

Conclusie

Samsung zet duidelijk in op wearables. Een goeie zet als je merkt hoe fel dit type producten in de lift zit. Maar er is nog werk aan de winkel!

Bovendien staat de koppeling met professioneel doktersadvies momenteel nog in zijn kinderschoenen. Dit moet naar mijn mening de nodige aandacht krijgen vooraleer “health tracking smartwear” écht zijn meerwaarde kan bewijzen.

Ik kijk alvast uit naar de komst van de Samsung Simband. Deze “next generation health-tracking wristband” die Samsung aankondigde zal nog een stuk verder gaan qua inzichten. Het toestel maakt diverse gezondheids check-ups mogelijk door het continu meten van bloeddruk, ademhaling, hartslag, lichaamsvocht, bloedglucosespiegel, zuurstofniveau in het bloed, ... Het zou zelfs mogelijk zijn een cardiogram te nemen.

Boeiende vooruitzichten! Iets om naar uit te kijken…