foto: shutterstock.com

Tijd is waardevoller dan geld voor start-ups. Vanuit deze overtuiging verdubbelde Stephen Aarstol de oprichter van de Amerikaanse producent Tower Paddle Boards onlangs het loon van zijn ganse team. Niet met een effectieve opslag. Wel met de introductie van 5% winstdeelname en door de werkdag in te korten tot 5 uur en zo het uurloon op te trekken vanuit de overtuiging dat het een win-win is voor zowel werknemer als werkgever. Gelukkige werknemers zorgen immers voor een hoger rendement..

Hetzelfde doen op minder tijd

Meer tijd staat niet gelijk aan hogere efficiëntie, integendeel. Als er meer tijd is om meer werk te verzetten, ontstaat er ook meer ruimte voor verstrooiing en dus tijdsverspilling. Als je dus had gedacht om zo je eigen productiviteit en dat van je team te verhogen, ben je goed mis. Althans dat is de overtuiging van Stephen Aarstol.

Vanuit het geloof dat mensen met alle afleidingen de dag van vandaag maar 2 à 3 uur per dag echt goed werk verzetten, besliste hij de werkdag van zijn team in te korten tot 5 uur. Bij Tower Paddle Boards duurt een officiële werkdag van 8u ’s morgens tot 13u ’s middags.

Medewerkers krijgen de vrijheid om hun eigen uren “te managen”. Toch houdt 70% van het team zich aan de richtlijn van 5 uur, maar als het drukker wordt dan merkt Aarstol wel dat er iets langer wordt doorgewerkt. Bovendien is de functie erg bepalend. Bij mentaal belastende jobs, zoals customer service, houdt men meer vast aan de 5 uur dan bij creatieve jobs. Hun filmmaker brengt zelfs af en toe de nacht door op kantoor vanuit zijn passie voor zijn vak.

Ambitie en discipline aanwakkeren

De workload bleef ongewijzigd. Mensen werden dus uitgedaagd om slimmer te werken. Een deadline is ideaal voor een betere focus. Je kent het ongetwijfeld ook: een project blijft maar aanslepen maar wanneer de deadline voor de deur staat ben je plots in staat om heel efficiënt en geconcentreerd te werk te gaan.

Aarstol benadrukt dat de focus ligt op wegwerken van inefficiënties. En dat lukt ook want mensen keuvelen minder, ze checken ook minder frequent hun mail en social media. Zo slagen ze erin om hetzelfde werk op een kortere tijdspanne te verzetten.

80-20 regel

Ter voorbereiding van deze shift moest het team van Tower Paddle Board het boek “The 4-hour Work Week” van Tim Ferriss lezen waarin wordt meegegeven dat 20% van de inspanningen goed is voor maar liefst 80% van de productiviteit. Je wordt aangemoedigd om alles te analyseren wat je doet en stil te staan bij inspanningen die echte waarde creëren en wat tijdsverlies is.

Tower Paddle Boards plant ook trainingen om hun mensen nog beter te begeleiden in de optimalisatie van hun productiviteit.

Work-life balans

De voordelen van deze omschakeling heeft vele positieve gevolgen. Het zorgt voor een veel betere “work-life” balans. Tot heden gebruikte niemand de extra tijd om een tweede job aan te nemen. De meesten gebruiken de vrijgekomen tijd om hun creativiteit aan te wakkeren, quality time te spenderen met hun vrienden, familie, partner en kids. Dit leidt tot gelukkiger medewerkers die op hun beurt dé garantie zijn voor tevreden klanten.

In tegenstelling tot wat je misschien zou vermoeden, verloor Tower Paddle Boards geen klanten door dit regime. Er komen evenveel telefoontjes binnen als vroeger, alleen veel geconcentreerder in tijd doordat er minder uren wordt gewerkt.

Practice what you preach

De voorbije jaren trok Aarstol er regelmatig 3 weken op uit. Hij werkt wel iets meer dan de 25u per week die zijn mensen presteren, maar past het regime voor zichzelf ook flexibel toe. Zo blijft hij regelmatig langer in bed leggen waardoor hij zijn dag pas later dan gebruikelijk aanvat. De filosofie achter de invoering van de 5-uren-werkdag was immers dat iedereen zijn eigen levensstijl kan hebben. Dat is wat Aarstol ook voor zichzelf creëerde.

Dus misschien moet je die 5-uren-werkdag toch maar eens overwegen…

"I told some people, if you really want to bump your wage you can use the free hours to drive Uber but they are just enjoying the lifestyle," Stephen Aarstol