Bron foto: Shutterstock

De kinderen van de deeleconomie zaten lang in een grijze zone. Moest je nu je inkomsten uit Uber en co aangeven en onder welke vorm dan? We weten ondertussen allemaal dat het wel moet, maar weinigen doen het. De pakkans is namelijk erg klein. Tot nu, want de fiscus gaat binnenkort jagen op Belgen die hun inkomsten uit Airbnb niet aangeven.

Vanaf volgende maand is het menens

Vanaf volgende maand begint de fiscus gerichte acties tegen Belgen die hun Airbnb-activiteiten niet aangeven. Dat bevestigde Francis Adyns, woordvoerder van de fiscus, aan De Tijd. Momenteel is de kans op controle klein. Daardoor voelen verhuurders er vaak niet veel voor om hun inkomsten aan te geven.

Daar komt nu dus verandering in. De fiscus gaat meerdere stappen ondernemen om uit te zoeken wie verhuurt en hoeveel belastingen zij moeten betalen. Zo wordt de Airbnb-website automatisch gescreend via een data mining-programma, waardoor het duidelijk wordt wie allemaal kamers verhuurt. Daarnaast moet Airbnb ook verhuurgegevens doorgeven aan de belastingsdienst. Volgens Adyns zijn die rechtstreekse gegevens een pak betrouwbaarder.

Airbnb akkoord? 

Of Airbnb zelf daar zo happig op is? "We verwelkomen elke discussie met beleidsmakers over hoe hosts hun belastingen gemakkelijker kunnen betalen," reageerde Airbnb-woordvoerder Bernard D’heygere. Het lijkt er dus op dat de fiscus uit die hoek alvast geen problemen moet verwachten. 

Momenteel zouden er volgens De Tijd zo’n 12.500 actieve verhuurders zijn in België. Die zouden gemiddeld zo’n 2.000 euro per jaar binnenharken. Belgen die hun Airbnb-inkomsten niet aangeven, riskeren boetes tot 1.250 euro of een belastingverhoging tot 200 procent op de ontdoken belasting.

Bron: De Tijd