"Bedenk dat mensen Facebook niet gebruiken omdat ze ons leuk vinden, maar omdat ze hun vrienden leuk vinden." Naast deze quote zijn er nog tal van andere slagzinnetjes verwerkt in 'The Little Red Book,' een straf stukje inspiratie dat de inspirerende bedrijfscultuur van Facebook verzegelt. Ex-designer Ben Barry doet zijn boekje open ...

Het rode boekje verscheen in 2012 op de bureaus van alle Facebook-medewerkers. Interessant: het bleef lange tijd verborgen voor buitenstaanders. Weinig mensen buiten het bedrijf wisten zelfs van het bestaan af. Barry vertelt hoe hij het rode schriftje zelf in elkaar heeft geknutseld.

Een bundel van boeiende verhalen


ben barry

"Naarmate Facebook groeide, kwamen we voor veel uitdagingen te staan," zegt Barry. "Een daarvan was het overbrengen van onze missie, historiek en bedrijfscultuur aan nieuwe werknemers. Daarover ontstonden doorheen de jaren verschillende discussies. Gebeurde dat niet face-to-face, dan deden we dan via mail of richtten we er aparte Facebook-groepen voor op.

Ja, diegenen die al langer bij Facebook werkten, hadden de nodige context al meegekregen. Maar nieuwkomers vonden het niet zo makkelijk duidelijkheid te scheppen in deze berg aan informatie. Zelfs indien je wist naar wat je precies wou te weten komen. "Dus besloten we verschillende verhalen, vertelsels en ideeën te bundelen in een boekje. Een boekje voor alle werknemers," bevestigt Barry.

En zo publiceerde publiceerde Barry onlangs een fotoreeks die het bestaan, de inhoud én zo een stukje van de Facebook-cultuur prijsgeeft. "Bij Facebook werd ik vroeger de 'minister van propaganda' genoemd," lacht hij. "De rode kleur is een ludieke verwijzing naar het Rode Boekje van Mao Zedong. Maar in plaats van 'Citaten van voorzitter Mark Zuckerberg' draagt het boekje de titel 'Facebook was not originally created to be a company'."

Het volledige boekje lezen? Dat kan enkel als je bij Facebook werkt. Maar dit kunnen we je alvast meegeven: het boekje zit boordevol catchy oneliners als "indien wij niet datgene maken wat Facebook kapot maakt, dan doet iemand anders het wel."


facebook-originally12

facebook-originally11

facebook-originally10

facebook-originally9

facebook-originally8

facebook-originally7

facebook-originally6


facebook-originally4

facebook-originally3

facebook-originally2

facebook-originally1

facebook-originally