Vlaamse ambtenaren in functie mogen enkel tweeten in het Nederlands. Maar hoe zit dat met de Vlaamse ministers? Verschillende Vlaamse ministers hebben een officiële Twitter-account en verspreiden daarop soms boodschappen in andere talen. Overtreden zij daarmee de eigen taalregels of niet?

Vlaamse Ambtenaren in functie moeten in het Nederlands tweeten

Volgens het Vlaamse ambtenarenblad Dertien mogen Vlaamse ambtenaren in functie enkel in het Nederlands tweeten. Thomas Leys van het Steunpunt Taalwetwijzer legde in het ambtenarenblad uit dat "de taalwetgeving geldt voor alle berichten en mededelingen van de Vlaamse overheid, dus ook wat verschijnt op Twitter, Facebook en andere sociale media". Enkel als het doelpubliek anderstalig is of bij een communicatie in een internationale context is een vreemde taal toegelaten.

Bourgeois: Officiële communicatie gebeurt in het Nederlands

Het kabinet van Vlaams minister van Bestuurszaken Geert Bourgeois bevestigde: "De taalwetgeving is wat ze is. Officiële communicatievanuit de Vlaamse overheid gebeurt in het Nederlands ongeacht welk kanaal men gebruikt. De taalwetgeving geldt dus ook voor communicatie op sociale media?".

Maar wat met de Vlaamse ministers?

Verschillende Vlaamse ministers verspreiden op hun officiële Twitter-account ook anderstalige tweets. Zo staan op de account van Bourgeois zelf bijvoorbeeld verschillende tweets in het Frans. Ook minister-president Kris Peeters verstuurt bijvoorbeeld regelmatig tweets in het Engels.

Mag dat? Volgens het kabinet-Bourgeois is minister-president Kris Peeters bevoegd om te antwoorden. De ambtenaar die in het ambtenarenblad Dertien geciteerd wordt, valt namelijk onder de diensten van Peeters.

Wat denk jij van hiervan? Mogen Ministers/ambtenaren in functie tweeten in andere talen of niet? Laat het ons weten in de comments of via de hashtag #bloovidiscussie op Twitter.