foto door Wouter Van Maeckelberghe

België heeft er een nieuwe incubator bij: The Birdhouse. Het programma focust op twee pijlers: mentoren die zelf ondernemer zijn en een selectie die vooral gebeurt op basis van de mentaliteit bij de start-ups. De incubator is een initiatief van Aerey, een netwerkorganisatie voor start-ups, en zal zich vestigen in Gent. Appliceren kan vanaf 21 maart.

Ervaren ondernemers als mentor

The Birdhouse mikt op start-ups met een innovatief en schaalbaar idee. Essentieel is dat de starters over de juiste ondernemersmentaliteit beschikken om van hun start-up een succes te maken. Net daarom is het belangrijk dat de mentoren een voor een ervaren ondernemers zijn die de juiste start-ups kunnen uitkiezen.

foto door Wouter Van Maeckelberghe

Vanaf 21 maart kunnen start-ups een maand lang appliceren. Na een aantal selectierondes blijven er vijf start-ups over. Die krijgen zes maanden lang drie mentoren toegewezen die hen intensief begeleiden en hun netwerk openstellen.

Aerey: gegroeid vanuit ondernemerswereld 

Het project is een initiatief van Aerey, een community die ondernemers ondersteunt door ze in contact te brengen met de beste connecties in hun sector. In tegenstelling tot de meeste Vlaamse incubatoren is het een project dat gegroeid is vanuit de ondernemerswereld en geen initiatief dat komt vanuit de grote bedrijfswereld.

foto door Wouter Van Maeckelberghe

“Wij hebben samen met een vijftiental Belgische ondernemers een coöperatieve vennootschap opgericht”, zegt Jan-Willem Callebaut van Aerey. “Zij investeren allemaal in het project als b-vennoot en zijn erg nauw betrokken bij The Birdhouse. De selecties voor de incubator zullen grotendeels gebaseerd worden op hun input en de klik die ze hebben met de start-up."

“Experience is the best teacher”

The Birdhouse zet sterk in op ondernemers omdat zij in de unieke positie zitten om de passie en drijfveer van ondernemers te begrijpen, maar evenzeer de hindernissen kennen waar starters tegen aanlopen. “Met hun ervaring, expertise en netwerk zijn ondernemers de ideale mentor voor start-ups.”, legt Callebaut uit.

The Birdhouse bereidt zich momenteel voor op de eerste applicatieronde. De start-ups die uiteindelijk geselecteerd worden krijgen zes maanden lang mentorship en toegang tot alle kennis en ervaring van de mentoren. Appliceren kan vanaf 21 maart en de interesse is nu al zeer groot.

www.gobirdhouse.com