Investeringen in start-ups zijn tegenwoordig schering en inslag geworden. Ook in België. Dat ons land goed bezig is op start-up vlak is al lang geen geheim meer. Deze bevinding wordt ook weerspiegeld in een kwartaalrapport over de Europese start-up investeringsmarkt dat door Omar Mohout van Sirris werd samengesteld. Een overzicht:

Op WebTomorrow 2016 spreekt Omar Mohout trouwens over "Actionable Insights which we can learn from 5 succesful Belgian Startups."

België in deals top 10 

Wat blijkt? België strandt in Europa op een 5de plaats op het vlak van het aantal investeringen die het voorbije kwartaal in start-ups werden gestopt. Enkele opvallende conclusies op een rijtje: 

  • België strandt op de 5de plaats in Europa voor het aantal start-up deals, Nederland komt op de 6de plaats. 

  • Ons land komt op de 9de plaats op het vlak van opgehaald kapitaal. Opmerkelijk: ons land blijft buurland Nederland ook hier voor.

België: hoogste aantal B2B bedrijven van Europa

  • België heeft het hoogste aantal B2B bedrijven van Europa in deze groep (75%). De landen waar B2B dominanter is dan B2C zijn: Oostenrijk, Denemarken, Finland, Frankrijk en VK.

  • Het voorbije kwartaal werd in België € 55M (waarvan € 51M bestaat uit deals van boven $1M) geïnvesteerd in start-ups. 
  • België staat op #15 in Europa met een gemiddeld opgehaald bedrag van 3.2 miljoen euro. Op 1 staat Zweden, dan Ierland en vervolgens Zwitserland. Het Europees gemiddelde is 10 miljoen euro.

  • De club start-ups die dit jaar investeringen kreeg van minstens 1 miljoen euro bestaat uit 15 leden: Unified Post, Real Impact Analytics, Rombit, Epigan, Smappee, Icometrix, EMASphere, Molecubes, MyMicroInvest, PieSync, Approplan, Pronoia, Twikey, Intix & Social Karma.
  • LRM, Internet Attitude en Pamica (Michel Akkermans) waren het meest actief als investeerders. Wat Crowdfunding betreft was MyMicroInvest het meest actief met o.a. een geslaagde campagne voor zichzelf. In de helft van de deals waren business angels betrokken.
  • Waals Brabant staat op de 1ste plaats voor opgehaald kapitaal, met Brussel en provincie Antwerpen op respectievelijk plaats 2 en 3. Samen zijn deze 3 provincies goed voor 71% van alle venture kapitaal in België.

Al bij al een prima start van het jaar voor België en we zitten op koers om het minstens evengoed te doen als 2015. En dit in tijden dat de US venture capital markt aan het krimpen is.