Bron foto: Shutterstock

Een onderzoek waaraan meer dan 34.000 werknemers deelnamen uit verschillende industrieën in de UK, brengt slecht nieuws voor de pendelaars onder ons. Ver pendelen heeft namelijk een negatieve impact op ons welzijn. Gelukkig kunnen werkgevers dat deels tegengaan.

Meer stress 

Wie langer dan een uur onderweg is naar z’n werk, kan daar wel eens wat negatieve neveneffecten van ondervinden. Zo hebben werknemers die lang pendelen 33% meer kans op een depressie en 12% meer kans op werkgerelateerde stress.

Niet enkel mentaal, maar ook fysiek heeft lang pendelen een negatieve impact. Zo heb je 46% meer kans om niet genoeg te slapen en 21% meer kans om overgewicht te hebben.

Piekuren vermijden

“Minder vrije tijd overhouden, door onder andere pendelen, zorgt voor stress en ongezond gedrag. Dat zien we duidelijk bij de werknemers uit ons onderzoek,” vertelt Christ Bailey van Mercer, een van de partners die het onderzoek mee organiseerde. “Er zijn nog factoren die daarop inspelen, maar bijvoorbeeld pendelen tijdens de piekuren en weinig betaalbare woningen in grootsteden waar iedereen werkt, zijn key issues.”

Al kunnen werkgevers daar gelukkig wel wat aan doen. De oplossing bestaat niet enkel uit thuiswerk, maar vooral flexibele uren faciliteren. Dat laatste geeft werknemers heel wat meer mogelijkheden. Door bijvoorbeeld de piekuren te kunnen vermijden, wordt er een groot deel van de stress rond het pendelen weggenomen. Ook zelf je uren kunnen plannen rond andere verantwoordelijkheden in je leven laat het stressniveau significant dalen.

Werkgevers moeten dat niet enkel doen voor het welzijn van hun medewerkers. Werknemers worden er namelijk ook een pak productiever van. Een win-win voor iedereen dus!

Bron: City A.M.