Onderzoekers van de Amerikaanse Universiteit John Hopkins in Baltimore zijn erin geslaagd o m de camera van een MacBook te activeren zonder het medeweten van de gebruiker. Normaal gezien krijg je een groen indicator-lichtje te zien als de camera aanstaat. De onderzoekers wisten de camera te hacken zonder het lichtje te activeren.

Gehackte Photo Booth-app

De onderzoekers maakten een aangepaste versie van Apple’s Photo Booth-applicatie die de groene waarschuwings-LED niet activeert terwijl het filmt of foto’s neemt. Hierdoor zijn ze in staat om toch te filmen of foto's te nemen zonder het medeweten van diegene die voor de computer zit. 

In de applicatie zijn onderzoekers in staat om de groene waarschuwings-LED uit te schakelen. Zoals je hieronder kan zien in een screenshot: 

iSeeYou

De onderzoekers publiceerden hun conclusies van het onderzoek in een paper die de naam kreeg: „iSeeYou: Disabling the MacBook Webcam Indicator LED”. De paper kan je hier inkijken

Hieronder kan je zien hoe de hack precies werkt:

"FBI doet dit al jaren"

Volgens de Amerikaanse krant The Washington Post gebruiken FBI-agenten al enkele jaren een soortgelijke hack. Dat vertelde Marcus Thomas, die bij de FBI actief was als assistent-directeur bij een technologische divisie van de dienst, aan The Washtington Post. 

In dit geval kunnen onderzoekers de controle van je webcam enkel overnemen als je de onbetrouwbare versie van Photo Booth zou installeren.

Misschien toch een stukje plakband over de camera hangen vanaf nu?