Peter Vandermeersch (NRC) volgt Karl Vannieuwkerke (Sporza) op als invloedrijkste Belgische journalist op Twitter. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van FINN, het onafhankelijke PR- en marketingcommunicatiebureau. Charline Van Hoenacker (RTBF) neemt de tweede plaats in en is meteen ook de invloedrijkste Franstalige journaliste. De top vijf wordt vervolledigd met Rik Van Cauwelaert (Knack), Ivan De Vadder (VRT) en Renaat Schotte (Sporza).

foto: deredactie.be

Jaarlijks maakt het communicatiebureau FINN een ranking van de 100 invloedrijkste journalisten op Twitter. Vorig jaar bleek Karl Vannieuwkerke (Sporza) de invloedrijkste journalist, gevolgd door Lia Van Bekhoven (VRT, NOS) en Hans Deridder (Persgroep).

De top drie ziet er dit jaar helemaal anders uit: Peter Vandermeersch (NRC) schiet van de 56ste plek naar de top van de lijst, gevolgd door Charline Van Hoenacker (RTBF, nieuw op de lijst) en Rik Van Cauwelaert (Knack), Ivan De Vadder en Renaat Schotte (ex aequo op 3). Waar vorig jaar sportjournalisten opvallend goed scoorden, zijn er dit jaar opvallend veel politieke journalisten aan de top van het klassement te vinden.

"Aan de resultaten van de lijst is duidelijk dat Twitter een mainstream media platform is geworden," zegt Kristien Vermoesen, managing partner van FINN. "Vorig jaar schreven we nog dat invloedrijk zijn in de ‘echte wereld' zich niet noodzakelijk vertaalde in online invloed. Dit jaar is Twitter meer op de echte wereld gaan lijken. Sterker nog: de allerbeste manier om invloed te krijgen op Twitter is ouderwets op televisie komen, zoals Kathleen Cools en Ivan De Vadder bewijzen."

Kathleen Cools, middelares der Twitteraars

Uit het onderzoek blijkt voorts dat Twitter en televisie nauw verweven media worden. "Kathleen Cools is niet bijzonder actief op Twitter, maar wordt wel vaak aangeroepen tijdens uitzendingen van TerZake - bijna als een patroonheilige middelares van de Twitteraars. Twitteren heeft het schreeuwen naar je televisie vervangen."

Naast celebrity-journalisten tekende zich het afgelopen jaar ook een embryonale klasse van echte "Twitterjournalisten" af als Joël De Ceulaer (De Standaard). "Er is een soort journalist ontstaan die Twitter gebruikt tijdens het hele journalistieke proces," aldus Vermoesen. "Om verhalen en bronnen te zoeken, artikels te promoten en in dialoog te gaan met hun lezerspubliek. Het zijn mensen die op zoek gaan naar steeds nieuwe mogelijkheden om Twitter en social media in hun dagelijkse werk te gebruiken, en die ook zeer actief zijn. We verwachten dat meer en meer journalisten van de geschreven pers deze strategie de komende jaren zullen adopteren."

FINN baseerde de rangschikking van de 100 invloedrijkste journalisten op Twitter op hun Klout-score, gecorrigeerd voor het aandeel dat Twitter in die score vertegenwoordigt. De score houdt voornamelijk rekening met hoe uitgebreid je netwerk is (aantal followers), de invloed van je netwerk, je Twitter-activiteit en het aantal commentaren en retweets die je berichten krijgen. De top 100 is gebaseerd op een lijst van 420 twitterende Belgische journalisten.

Top 10 Belgische journalisten op Twitter, 2012

  1. @pvdmeersch, Peter Vandermeersch, NRC
  2. @charlineaparis, Charline Vanhoenacker, RTBF
  3. (ex aequo) @cauwelaert, Rik Van Cauwelaert, Knack
  4. (ex aequo) @vadderiVRT, Ivan De Vadder, VRT
  5. (ex aequo) @wielerman, Renaat Schotte, Sporza
  6. @jdceulaer, Joel De Ceulaer, De Standaard
  7. @abeelec, Chris Van den Abeele, VRT
  8. @alaingerlache, Alain Gerlache, RTBF
  9. @coolskat, Kathleen Cools, VRT
  10. @liavanbekhoven, Lia van Bekhoven, VRT

De volledige lijst en conclusies van het onderzoek kan u vinden op http://www.finn.be/blogs/top-100-most-influential-belgian-journalists-twitter-2012

-- --
Heb je zelf nieuws over je bedrijf? Mail naar redactie@bloovi.be en we nemen het op in ons Sectornieuws.

Je kan je nieuws ook tweeten met #bloovi